Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мін’юст теж задоволений рішенням Верховного суду

Субота, 4 грудня 2004, 13:48
Рішення Верховного Суду України про скасування результатів повторного голосування на виборах президента повернуло ситуацію в країні "в річище Закону", вважає міністр юстиції Олександр Лаврінович.

"З правової точки зору ситуація в Україні повернулася на середину кампанії, коли перший тур виборів вже пройдено, його результати не викликають сумнівів, і має бути проведений другий тур", - сказав він у суботу журналістам, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Лавринович відзначив, що рішення Верховного Суду повністю відповідає нормам чинного законодавства. "Суд жодним чином не вийшов за межи закону. І може викликати лише повагу точність суддів у дослідженні матеріалів, та ухваленні резолютивної частини", – сказав міністр.

Лавринович наголосив, що рішення Верховного Суду є обов‘язковим для виконання та "має з повагою бути сприйняте кожним громадянином України".

Лавринович також зазначив, що переголосування другого туру буде відбуватися "в іншій правовій та політичній ситуації" – з урахуванням змін до закону про вибори президента, які може ухвалити Верховна Рада.

На думку Міністра юстиції, вибори президента довели необхідність таких змін, зокрема у частині порядку складання списків виборців, видачі відкріпних талонів та порядку голосування за межами виборчих дільниць, способу формування виборчих комісій.

Лаврінович також розтлумачив, що Верховний Суд ухвалив провести повторне голосування відповідно до норм статті 85 Закону України "Про вибори Президента України".

Ця стаття, зокрема, визначає, що до виборчого бюлетеня для повторного голосування включаються два кандидати, які у підсумку голосування у день виборів одержали найбільшу кількість голосів.

Якщо один з кандидатів, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за 10 днів до дня повторного голосування зняв свою кандидатуру, ЦВК включає до виборчого бюлетеня кандидата, наступного за кількістю одержаних у день виборів голосів.

Ця ж стаття Закону регулює ситуацію, якщо один з кандидатів зніме свою кандидатуру менш ніж за 10 днів до дня виборів. Тоді повторне голосування проводиться щодо однієї кандидатури. При цьому, кандидат, що залишився, має набрати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. У противному разі вибори вважатимуться такими, що не відбулися.


Українська правда


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: