Після звільнення Яременка знову відбудеться різка ревальвація гривні?

Середа, 17 серпня 2005, 13:20

Звільнення Сергія Яременка з посади заступника голови Нацбанку спровокує різку зміну валютної політики НБУ і нову хвилю ревальвації гривні на міжбанківському ринку.

Про це заявляють банківські експерти, пише "Комерсант".

Зокрема, начальник відділу випуску фінансових інструментів Укрсоцбанку Ерік Найман вважає, що лібералізацію валютного ринку "просто "продавили", і тепер можна очікувати прискорення цього процесу, а значить – зміцнення гривні".

На думку Наймана, у результаті міжбанківський валютний ринок найближчим часом чекають досить серйозні зміни.

"Після відходу Яременка долар може впасти ще. Постраждає насамперед експорт – зате інфляція буде меншою. Торік економіка платила експортерам – цього року вони заплатять економіці", - сказав він.

Також експерти очікують від НБУ дій, аналогічних квітневим заходам для різкої ревальвації гривні.

За словами почесного президента Укргазбанку Василя Горбаля, квітнева ревальвація гривні відбулася, коли Яременко був у відрядженні, "а після приїзду він серйозно заперечував проти рішень НБУ".

"Я не знаю, чи є віза Яременка на останніх рішеннях Нацбанку про лібералізацію ринку. Можливо, вони приймалися без його відома, і тоді зміст його відставки стає зрозумілим, – сказав Горбаль, додавши, що, "не виключено також, що якісь рішення були прийняті і поза стінами НБУ".

Також, на думку Горбаля, рівень довіри до Яременка в банківській системі досить високий, і повідомлення про його відставку "не може не відбитися на ринку".

"Якщо він пішов через незгоду з яким-небудь невідомим ринку рішенням, то реакція ринку на це рішення буде акумулятивною. Адже Яременко завжди був супротивником різких рухів на ринку. А передбачається, видимо, щось дійсно радикальне", - відзначив він.

Водночас, голова НБУ Володимир Стельмах заявив, що відставка Яременка була викликана "вимогою часу" і пояснюється його "занадто розширеним уявленням про функції НБУ".

"Він вважає, що Нацбанк має працювати так само, як Федеральна резервна система США, що відповідає за цілу низку галузей. А нам по Конституції визначено піклуватися лише про стабільність національної валюти і цін", - сказав він.

За словами голови Нацбанку, Яременко завжди здійснював свої функції, "переломлюючи їх через власне бачення ситуації". Через це, на думку Стельмаха, "губилися час і продуктивність, коли було потрібне оперативне вирішення питань – у тому числі і у взаєминах з урядом".

Як заявив Стельмах, зараз на вакансію заступника голови НБУ з валютної політики вже є три кандидатури.

"Ці люди ще повинні подивитися на свої права, обов'язки і розмір зарплати, – сказав він. – Якщо наші інтереси зійдуться, будемо говорити про конкретні рішення". Конкретні прізвища голова Нацбанку назвати відмовився, однак, на його думку, "це питання не затягнеться".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування