Ослунд називає Тимошенко "лихом", а її прихильником - Медведчука

Середа, 14 вересня 2005, 12:46

Експерт з українських питань центра Карнегі у Вашингтоні Андерс Ослунд вітає відставку уряду Юлії Тимошенко, називаючи його "абсолютним лихом соціалістичного популізму".

Про це Ослунд пише в статті "Чому в Тимошенко не зійшлися кінці з кінцями", опублікованій в "The Moscow Times", переклад якої наводить Иносми.ру.

За словами Ослунда, погіршення економічної ситуації в Україні в цьому році було викликано внутрішньою економічною політикою, яку проводив уряд Тимошенко.

"Торік економіка росла з темпом не менше 12,1%, але в перші сім місяців 2005 року темп зростання знизився до 3,7%, продуктивність скорочується майже щомісяця. Обсяг промислового виробництва в липні впав на 2,4% у порівнянні з липнем минулого року...Торішній величезний профіцит торгівлі в останні місяці зник...", - пише Ослунд.

Серед інших помилок Тимошенко Ослунд називає початок реприватизації підприємств, "зростаючий податковий тягар", який був необхідний для фінансування дуже великого збільшення соціальних виплат і окладів бюджетників", а також "сильне втручання уряду в економіку, включаючи спроби регулювання цін на бензин, м'ясо і зерно, а також посилення державних монополій".

"Уряд діяв як державна холдингова компанія, яка має на меті максимізацію прибутків, але при цьому забуває про вплив своїх дій на приватний сектор", - пише Ослунд.

Крім того, відзначає автор, цей уряд "не став проводити жодних з безлічі обіцяних і вкрай необхідних ліберальних реформ".

"Коротше, цей уряд був абсолютним нещастям соціалістичного популізму. На додачу до всього, він розвивав революційні теми у своїх запеклих публічних нападках на окремих бізнесменів і політиків, включаючи членів уряду", - резюмує Ослунд.

Він пише, що "стало великим полегшенням, коли президент Віктор Ющенко скористався своїми повноваженнями, щоб покласти край поганому суспільному управлінню", відзначаючи, що "зміна уряду знаменує собою кінець помаранчевої революції".

Пишучи про перспективи екс-прем'єра на парламентських виборах, Ослунд відзначає, що "зараз постає питання, з ким підуть різні політики і бізнесмени".

"От вже тривалий час Тимошенко підтримують один давній олігарх, Олександр Волков, а також, ймовірно, друга за величиною олігархічна група "Приват Груп" у Дніпропетровську... Сенсацією стало те, що на бік Тимошенко раптово встали колишній голова адміністрації президента України Леоніда Кучми Віктор Медведчук і його Соціал-демократична партія", - пише автор.

Експерт прогнозує, що навколо Ющенка може бути утворена політична партія "в американському дусі, яка нагадує Республіканську партію США, а навколо Тимошенко - трохи популістська партія в дусі Демократичної партії США".

Водночас Ослунд вважає, що "важко уявити собі прем'єр-міністра, який більше підходить, ніж Єхануров".

"Єхануров, треба думати, зуміє як утримати разом прихильників Ющенка, так і домогтися того, щоб уряд почав працювати ще до запланованих на березень майбутнього року парламентських виборів", - пише Ослунд.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування