Соціалісти і брати Клюєви зібралися купувати австрійський банк

Середа, 8 лютого 2006, 12:15

Металургійний комбінат імені Ілліча є фаворитом конкурсу з приватизації земельного банку Австрії "Bank Burgenland".

Голова цього підприємства Володимир Бойко, який балотується в Раду по списках СПУ, готовий інвестувати в банк як мінімум $300 млн., пише в середу газета "Дело".

Разом із ним у консорціум для купівлі банку об'єднався ЗАТ "Укрпідшипник", який є підконтрольним братам Клюєвим.

НОВИНИ ТаблоID

У заявці зазначено мінімальну суму покупки– 140 млн. євро, і ще на 100 млн. євро інвестор зобов'язується капіталізувати банк.

З банківських кіл просочилася інформація, що Бойко навіть найняв колишнього керівника найбільшої банківської групи Австрії Bank Austria Creditanstalt у якості консультанта з цієї угоди, пише газета.

Найближчими конкурентами українців є брокерська контора з Угорщини "Equilor", а також страхова компанія з австрійського Граца "Grawe", стартова пропозиція якої всього 80 млн. євро.

Усі пропозиції підлягають перевіркам консультанта влади з питань приватизації – інвестиційного банку HSBC. "Наприкінці цього тижня ми одержимо звіт від консультантів, тоді і стане ясно, хто боротиметься за банк. Я не виключаю, що залишиться лише два претенденти", - заявив Ханс Ніїзл, глава землі Бургенланд.

Експерти майже не сумніваються у перемозі українців, хоча їхні оцінки появи українського інвестора розходяться. На думку скептиків, український претендент не одержить згоди регулятора фінансових ринків.

"Bank Burgenland" з активами в $3,5 млрд. є дрібним за європейськими мірками. Однак в Україні такими активами може нахвалятися тільки лідер банківського ринку – "Приватбанк".

За офіційною версією учасників консорціуму, банк їм необхідний як джерело дешевих кредитних ресурсів для розвитку бізнесу.

Газета також відзначає, що існує припущення, ніби Клюєви просто хочуть обслуговуватися в лояльній структурі. В Австрії їм належить торговельна компанія Slav Handel, Vertretung und Beteiligung AG.

Брати Клюєви вже контролюють в Україні "Актив-Банк", який з активами в 100 млн. євро входить до шостої десятки вітчизняних банків і не демонструє динамічного розвитку.

Бойко посідає 8 місце в списку СПУ у Верховну Раду.

Голова ради директорів "Укрпідшипника" Сергій Клюєв займає 62 місце в списку Партії регіонів, а його брат депутат Андрій Клюєв – 14 місце в тому ж списку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування