Ющенко звинуватив критиків у причетності до того, як "буяли і квітли" мільярдери

Середа, 22 лютого 2006, 12:25

Президент Віктор Ющенко звинувачує лобістів бартерних розрахунків за газ у корупції.

"Я хотів би сказати "защитникам отєчєства", які плачуть за бартером – що через бартер щорічно кралися мільярди кубів газу", - сказав Ющенко журналістам у середу.

Він додав, що з цих структур "як з української сторони, так і з протилежної сторони буяли, квітли кримінальні структури, які з періодичністю в два-три роки всі фінансові проблеми переносили на державні борги".

"Але на подіумі говорилося, що "ви знаєте, бартерні умови працюють на коефіцієнті два, два з половиною, три, це така величезна вигода", - додав Ющенко.

Президент також звернувся до журналістів не спекулювати на цій темі: "Я знову закликаю вас, будьте мудрими, це не складна арифметика – перемножити п’ять-шість цифр".

Ющенко зазначив, що "у Туркменістані щороку за процедуру розрахунків з Україною садять декількох міністрів або віце-прем'єрів".

"Причому садять не на один рік і не на десять. В Україні ті, хто до цього вели справи бартерних розрахунків з Росією, за один рік виростають у магнатів, мільярдерів, а на другий рік тікають з України. А потім беруть участь у політичних кампаніях як "обогреть Украину". Та не треба красти!", - обурився Ющенко.

Він сказав, що із газового конфлікту Україна повинна зробити висновок – "динаміка на ринку газу позначається досить радикальним підвищенням цін".

"Румунія, яка знаходиться на західному кордоні України, з 1999 року сплачує 230 доларів, і на цьому стоїть національна економіка... Ми повинні радикально переглянути структуру нашого енергобалансу", - сказав Ющенко.

Президент також пояснив, що головним було сформувати на 2006 рік "раціональний газовий баланс".

"Перед Україною стояли цінові іспити. Навколо України газ не продається дешевше 125 доларів за тисячу кубів, окрім Білорусі", - додав він.

Ющенко також сказав, що ціни на туркменський газ на 2006 рік для України зафіксовані.

"З Туркменістаном у нас існує підписана угода, про яку ми персонально говорили з президентом цієї країни, перед тим як були досягнуті компроміси. І формально вони були затверджені: це ціна газу на перше півріччя 50 доларів, на друге – 60 доларів", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що з 1 січня Україна перейшла на монетарні розрахунки з Туркменістаном.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування