Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США спростували заяви Тимошенко про "могильник"

Четвер, 23 лютого 2006, 18:39

США заявляють, що заяви щодо угоди між американською фірмою “Холтек” і “Енергоатомом” щодо будівництва в Чорнобилі Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива ґрунтуються на недостовірній інформації.

"Насправді, ця угода надає Україні безпечний і економний спосіб залагодження проблем із ядерними відходами. Цей проект окупиться за два роки і водночас покращить енергетичну безпеку України в цілому", - йдеться у повідомленні прес-служби посольства США.

За словами американської сторони, у Центральному сховищі буде зберігатися паливо тільки з дев’яти українських реакторів і не зберігатимуться радіоактивні відходи з інших держав.

"Повідомлення про те, що президент Буш скасував проект із будівництва сховища для ядерних матеріалів в місцевості Юкка Маунтін не відповідають дійсності", - сказано у повідомленні.

У посольстві також спростовують інформацію про ненадійність компанії "Холтек" та відмову у ліцензії на її діяльність у США.

"Компанія має відмінну репутацію і бездоганний фінансовий та експлуатаційний послужний список. Її продукція ліцензована Комісією з регулювання ядерної енергетики США та іншими фаховими установами в Таїланді, Південній Кореї, Мексиці, Бразилії, Великій Британії і Іспанії. Програма забезпечення якості компанії “Холтек” сертифікована Комісією з регулювання ядерної енергетики США", - сказано у заяві.

"Жодну з ліцензій “Холтек” не було відхилено або скасовано... Понад 80% відпрацьованого ядерного палива в США зберігаються в системах виробництва компанії “Холтек", - додали в посольстві.

На думку американської сторони, угода між компаніями “Холтек” та “Енергоатом” "є дуже значним кроком для зміцнення енергетичної безпеки" України.

Як відомо, раніше лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляла, що угода між "Холтек" та "Енергоатомом" була укладена без попереднього суспільного обговорення.

За її словами, на території ЧАЕС мав бути побудований " могильник" для ядерних відходів не лише з України, але й з багатьох країн світу, зокрема США.

Також Тимошенко стверджувала, що в компанії "Холтек" було відібрано ліцензії на діяльність у багатьох європейських країн за постачання неякісних контейнерів для зберігання ядерних відходів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування