Тимошенко хоче виганяти депутатів з парламенту власноруч

Четвер, 1 червня 2006, 11:34

Блок Юлії Тимошенко пропонує внести правку до закону "Про статус народного депутата", відповідно до якої з'їзд блоку або партії, за списком яких депутат пройшов до Верховної Ради, одержує право припиняти повноваження парламентаря.

За чинною Конституцією, депутата можна позбавити мандата лише у випадку добровільного виходу з фракції.

За словами члена БЮТ Михайла Волинця, фракція ініціювала такі зміни з метою зниження корупції серед депутатів, пише "Дело".

"У нас є негативний досвід попередніх років, коли народні депутати по сім разів перебігали з фракції у фракцію", - сказав він.

За інформацією Волинця, за ці переходи депутати заробляють по $2-3 млн.

На думку представників "Нашої України", позбавлення мандата суперечить Конституції.

"Нічого не забороняє депутату голосувати, як він хоче", — заявив Роман Зварич.

Водночас Соцпартія підтримує ініціативу БЮТ, але з застереженнями. "Це не повинно бути розправою за інакомислення", — сказав Іван Бокий.

Член Партії регіонів Тарас Чорновіл заявляє, що за введення імперативного мандату у версії БЮТ не проголосують навіть усі члени цієї фракції. Він також побоюється негативної реакції ЄС.

За європейської практикою, виключення депутата з парламенту неможливе. Представники депутатів Бундестагу Еккарта фон Кледена і Манфреда Грунда сказали, що "фракція не має права позбавити мандату, але виключити з фракції може".

Як відомо, раніше за співпрацю зі штабами "Наший України" керівництво БЮТ уже виключило кандидатів, які мали реальні шанси в найближчому майбутньому потрапити до парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування