Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко може погодитися на спікера Порошенка

Вівторок, 6 червня 2006, 10:36

На посаду спікера Верховної Ради зараз розглядаються дві кандидатури— лідера СПУ Олександра Мороза й екс-глави РНБО Петра Порошенка.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на джерела.

Відповідно до нової редакції проекту коаліційної угоди, який знаходиться у розпорядженні видання "Дело", на посаду спікера може претендувати сила, що посіла друге місце серед помаранчевих сил — тобто "Наша Україна".

За словами джерела, перевага може виявитися на стороні Порошенка.

За інформацією "Дела", в оточенні Порошенка близько 20-ти осіб.

"З огляду на те, що "запас міцності" коаліції — 17 осіб, їх позиція може зірвати процес формування коаліції. Для створення більшості необхідно 226 голосів, тоді як депутати БЮТ, "Нашої України" і СПУ в сумі мають 243 голоси", - пише "Дело".

"Є такий ризик, що Порошенко може збунтуватися і просто провалить голосування по прем'єру. Тоді Тимошенко просто не вистачить необхідної кількості голосів", — сказало джерело.

Видання нагадує, що кандидатуру Мороза на посаду спікера раніше активно підтримувала Блок Юлії Тимошенко.

Але зараз БЮТ відійшов від переговорів за узгодженням кандидатури глави парламенту і вважає, що визначатися повинні СПУ і "Наша Україна".

"Питання по спікеру — це питання двох політичних сил. Нам усе одно, "Наша Україна" або СПУ буде нести відповідальність за роботу парламенту", — сказав один з лідерів БЮТ, Андрій Шкіль.

Він також сказав, що якщо від кандидатури спікера буде залежати створення коаліції, БЮТ, імовірно, погодиться на кандидатуру Порошенка.

Видання відзначає, що від того, хто стане спікером, залежить кандидатура на посаду віце-прем'єра.

Якщо спікером стане Мороз, то віце-прем'єрське крісло дістанеться "Нашій Україні". За інформацією джерела, ним може стати Роман Безсмертний.

Учасники коаліції погодили наступну ієрархію посад: слідом за "головною трійкою" йдуть посади міністрів економіки, палива й енергетики, внутрішніх справ, фінансів і юстиції.

За даними джерел "Дела", зараз учасники переговорів вирішують дилему: чи залишати в уряді нинішніх міністрів-професіоналів, які не зможуть пройти за квотою учасників коаліції, однак необхідні для забезпечення ефективної роботи уряду.

"Зараз йде дискусія навколо міністра економіки Арсенія Яценюка і міністра фінансів Віктора Пинзеника", — сказало джерело.

Мінфін може очолити "нашоукраїнець" Володимир Лановий або "бютівець" Олександр Буряк.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...