ЮЩЕНКО ПЕРЕКЛАВ КОАЛІЦІЮ НА ПЛЕЧІ ТИМОШЕНКО

Субота, 10 червня 2006, 18:11

Президент Віктор Ющенко вважає, що політик, який претендує на посаду прем'єр-міністра, має взяти на себе відповідальність за створення коаліції.

"Думаю, що політик, який претендує на посаду прем’єр-міністра, має взяти на себе відповідальність за створення коаліції", - сказав президент в своєму радіозверненні у суботу.

За його словами, "це є європейська практика, це є здоровий глузд, це є норма української Конституції".

Ющенко також пояснив, що не втручається в процес створення коаліції, бо "не хоче, щоб коаліція формувалась під тиском".

"Політики, які претендують бути владою і взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні, вести непрості переговори з нашими зарубіжними сусідами і партнерами, сьогодні повинні навчитися домовлятися одне з одним", - сказав Ющенко.

Водночас Ющенко висловив переконання, що формування коаліції повинно відбуватися з урахуванням результатів виборів.

"Це означає, що БЮТ, який набрав більше 22% голосів виборців, першим обирає посаду – прем’єра чи голови Верховної Ради. Блок "Наша Україна", який набрав близько 14%, має право наступним назвати посаду, на яку претендує. СПУ, яку підтримало близько 5% виборців, третьою називає свої кадрові пріоритети", - пояснив він.

Водночас Ющенко заявив, що не допустить "ніяких торгів стосовно розподілу за політичними квотами посад, які за Конституцією визначаються виключно президентом України".

Він пояснив, що має на увазі керівників силових структур, міністра закордонних справ, керівника СБУ, секретаря РНБО, глав обл- і райдержадміністрацій.

Як відомо, прем’єр Юрій Єхануров у п’ятницю заявив, що президент сам пропонував Олександру Морозу посаду секретаря Радбезу замість посади спікера. У суботу Юлія Тимошенко підтвердила цю інформацію.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування