Для Януковича можуть створити контрольні комісії

Вівторок, 4 липня 2006, 21:30

Парламентська коаліція готова створити для опозиції 5-6 спеціальних контрольних комісій, що забезпечують функцію контролю за діями влади.

Про це у вівторок у Києві журналістам заявив лідер Соцпартії Олександр Мороз.

За його словами, у ході наради представників коаліції і Партії регіонів представники останньої запропонували закріпити розподіл парламентських комітетів пропорційно кількості членів фракції, посилаючись на норми регламенту Верховної Ради.

Він підкреслив, що, "формально кажучи", можна посилатися на цю норму регламенту. Однак регламент, як і Конституція, "писався тоді, коли не було згадування про коаліцію й опозицію".

Лідер СПУ нагадав, що були внесені зміни до Конституції, що передбачають іншу процедуру виборів, і на сьогоднішній день парламент формує Кабмін і контролює його роботу, у тому числі законодавчо.

"Тому голови комітетів - це елемент влади. Якщо коаліція віддає половину комітетів парламенту, це означає, що ми віддаємо опозиції половину влади в парламенті", - сказав він.

За словами Мороза, це ламає модель влади, що вже реалізована в результаті вступу в силу змін до Конституції, і "цього допускати не можна".

Він нагадав, що коаліція запропонувала представникам опозиції посади заступника голови Верховної Ради, керівника Рахункової палати, голови спеціальної контрольної комісії з приватизації і перших заступників голів усіх комітетів, що дозволяють контролювати дії влади.

Крім того, пропонується створити 5-6 спеціальних контрольних комісій, за прикладом комісії з приватизації, що забезпечують функцію контролю опозиції за діями влади. "Таким чином, створюється струнка схема забезпечення прав опозиції", - сказав Мороз.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування