Бойко прямо озвучив "Газпрому" умови шантажу

Середа, 23 серпня 2006, 10:29

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко заявив представникам "Газпрому", що проблема восьмимільярдного дефіциту газового балансу є "спільною".

Як можливий варіант її вирішення Бойко запропонував главі правління ВАТ "Газпром" Олексію Міллеру зобов'язати "РосУкрЕнерго" продати Україні забраклий газ по 95 дол. за тисячу кубометрів, повідомляє Комерсант-Україна.

За словами представників "Газпрому", у ході переговорів Бойко спробував максимально "втягти" компанію в питання забезпечення України природним газом.

"Нам прямо сказали, що проблема дефіциту газу в Україні спільна. І вирішувати її треба також спільно, а інакше не може бути гарантований транзит російського газу в Європу в повному обсязі", – розповіло високопоставлене джерело в компанії.

"Україна запропонувала два шляхи вирішення цієї проблеми. Спільно "дожати" Туркменію на ціну не вище 75 дол. за тисячу кубометрів. Або продати додатково 8 мільярдів газу "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго" з підземних газосховищ по 95 дол.", - повідомили в "Газпромі".

Як відомо, "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго" до початку жовтня закачають до українських ПГС більше 10 млрд. кубометрів природного газу.

Його планували використовувати як резервний у разі потреби збільшення постачань у Європу в зимовий період.

"Те, що відбулося на минулих переговорах у Москві, ще раз говорить про те, що нова українська влада ніяк не може розраховувати на будь-які поступки "Газпрому", - вважає нафтогазовий експерт консалтингової компанії R&J Investments Павло Качур.

"Газпром" чекав від неї поступок у вигляді згоди купувати більш дорогий газ", - додав експерт.

При цьому він відзначив, що "Бойко запропонував "Газпрому" продати резервний газ, призначений для європейських споживачів, і натякнув, що в протилежному випадку можуть повторитися торішні проблеми з постачаннями палива".

"Можна сказати, що російська монополія зіштовхнулася з більш жорстким лобістом українських інтересів, ніж (попередній голова Мінпаливенерго) Іван Плачков", - вважає експерт.

Як відомо, напередодні прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив, що взимку Україна не буде відбирати європейський газ.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування