Сидячи на двох стільцях, Зварич може провалитися між них

Четвер, 7 вересня 2006, 17:45

На сьогоднішній день існують правові підстави позбавити міністра юстиції Романа Зварича як мандату депутата, так і звільнити його від посади міністра.

Так прокоментував правові наслідки неподання Зваричем заяви про складання повноважень депутата перший заступник міністра Кабміну Олександр Лавринович, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

За його словами, сьогодні можна говорити про наявність правових підстав для звернення в суд щодо позбавлення згаданого депутата депутатського мандату через його небажання подавати відповідну заяву.

"Оскільки у відведений законом час депутат не почав юридично оформленого кроку, що свідчив би про його вибір між посадами члена уряду і члена парламенту, виникли обставини, що дають право депутатам ініціювати розгляд питання про сумісництво, що заборонено Конституцією", – пояснив Лавринович.

Крім того, у Верховній Раді може бути ініційоване питання про звільнення Зварича від посади міністра через порушення ним конституційної норми про неможливість суміщення мандату депутата з іншою діяльністю.

Разом з тим, зазначив Лавринович, існує фактор політичної відповідальності. Він має наслідки не менш вагомі, ніж виключно правові.

"Той факт, що всі, крім одного, депутати, що були призначені членами уряду 4 серпня 2006 року, у той же день подали заяви про складання із себе депутатських повноважень, свідчить про те, що є розуміння того, що політична відповідальність для них – не порожній звук", – підкреслив він.

Як відомо, міністр юстиції Зварич визнає, що суміщення посад депутата і міністра суперечить Конституції України.

У той же час, на думку Зварича, він порушує Конституцію так само, як і кожен депутат – член Кабінету міністрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування