У РОСІЇ "ЧЕРВОНІЮТЬ ВУХА" ВІД "ДИСКРИМІНАЦІЇ" РОСІЙСЬКОЇ МОВИ В УКРАЇНІ

Середа, 27 вересня 2006, 14:12

Факти дискримінації російської мови в Україні більше не можна ігнорувати і представляти як незначне явище.

Так у Департаменті інформації і преси МЗС Росії РИА Новости прокоментували ситуацію з російською мовою в Україні.

"Гонителям російської мови в Україні необхідно нарешті усвідомити, що двомовність в Україні - це історично сформоване явище, і тому займатися викорінюванням російської мови подібними методами просто контрпродуктивно", - йдеться в коментарі.

У МЗС Росії пояснили, що особливо не дають спокою російській мові місцева влада деяких західних регіонів України.

"Закручування гайок" щодо російської мови торкається тут не лише традиційної сфери офіційного спілкування, але й побутового", - заявляють у МЗС.

У МЗС Росії відзначили, що проблема російської мови в Україні стала "притчею во язицех".

"І мусують її, помітьте, не громадяни, а представники українських політичних кіл, які своїми войовничими заявами і позбавленими здорової логіки діями розпалюють непотрібні пристрасті серед населення України", - йдеться в коментарі.

"Ціль напруженості, що нагнітається штучно ними навколо російського мови в Україні, видна як на долоні: витиснути російську мову з різних сфер громадського життя і на всіх рівнях у надії нажити собі політичний капітал", - відзначили в російському зовнішньополітичному відомстві.

МЗС Росії висловлює співчуття у зв'язку з тим, що "у цю непорядну кампанію поряд із правонаціоналістичними силами включилося Міністерство юстиції України".

Зокрема, "у привселюдно оприлюдненому відомством проекті державної мовної політики є формулювання, від яких "червоніють вуха".

Крім того, "у число затятих недругів російської мови записали себе й українські парламентарі від Блоку Юлії Тимошенко, відзначили у МЗС РФ.

Зокрема, пояснює МЗС, депутат від фракції БЮТ у Верховній Раді в ультимативній формі запропонував спікеру Олександру Морозу відмовитися від використання російської мови в ході сесійних засідань.

"Російська мова сильно перешкодила й іншому члену фракції БЮТ у Верховній Раді Миколі Томенку. Цей політик вибухнув гнівними тирадами на адресу мера Києва Черновецького за те, що він виступає російською мовою в ході засідань міських органів влади", - йдеться в коментарі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування