Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЯНУКОВИЧ ЗВЕРНУВСЯ ДО КС, ЩОБ ЗВІЛЬНЯТИ ГУБЕРНАТОРІВ ЗАМІСТЬ ЮЩЕНКА

Середа, 11 жовтня 2006, 15:36

Кабінет міністрів направив подання до Конституційного Суду, в якому просить дати офіційне тлумачення положень Конституції щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади голів місцевих державних адміністрацій.

Як повідомив перший заступник міністра Кабінету міністрів Олександр Лавринович, подання до Конституційного Суду було розглянуто і схвалено у середу під час засідання Кабінету міністрів.

За словами Лавриновича, основне питання, яке лягло в основу даного подання, полягає в тому, чи можуть вважатися легітимними голови місцевих держадміністрацій, недовіру яким було висловлено двома третинами голосів від складу відповідних рад.

Лавринович повідомив, що на сьогодні в Україні залишаються незвільненими 21 голова місцевих держадміністрацій, яким було висловлено недовіру двома третинами депутатів, що входять до складу відповідних рад.

Разом з тим Конституція містить імперативну норму для подібних випадків – у разі, якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини від складу відповідної ради, президент ухвалює рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації.

У цьому контексті уряд просить Конституційний Суд дати офіційне тлумачення частин четвертої, дев‘ятої та десятої статті 118 Конституції. Зокрема, дати роз‘яснення наступних питань:

- чи може президент призначити на посаду або звільнити з посади голову місцевої державної адміністрації за відсутності відповідного подання Кабінету міністрів;

- чи може президент призначити на посаду або звільнити з посади голову місцевої державної адміністрації, якщо Кабінетом міністрів відкликано відповідне подання;

- у якій формі президент може ухвалити рішення щодо голови місцевої державної адміністрації після висловлення йому недовіри місцевою радою.

- які правові наслідки тягне за собою факт неухвалення президентом рішення у разі висловлення недовіри голові місцевої державної адміністрації місцевою радою і ненадання обґрунтованої відповіді раді;

- які правові наслідки тягне за собою факт неухвалення президентом рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації у разі висловлення недовіри голові місцевої державної адміністрації двома третинами депутатів від складу відповідної ради.

За словами Лавриновича, Кабінет міністрів вважає, що президент не має права ухвалювати рішення щодо призначення на посаду або звільнення з посади голови місцевої держадміністрації у разі, якщо відповідне подання Кабінету міністрів відкликано.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
Понад 800 мільйонів євро за рік: податки Кремлю від західних банків в РФ зросли вчетверо
10:14
На Миколаївщині внаслідок російської атаки пошкоджене промислове підприємство
10:02
У Демократичній партії заявили, що не підтримають відставку спікера Джонсона
10:01
футбол Помер колишній тренер збірної України Михайло Фоменко
09:52
Китайські фірми йдуть у "підпілля" через платежі з РФ – Reuters
09:34
Польська опозиція висунула у єврокомісари колишнього соратника Туска
09:13
У Німеччині починається масштабний процес над заколотниками, що хотіли скинути Шольца
09:09
Ціни на нафту впали на 1% на тлі переговорів про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС
09:07
"Ми не рахуємо тривоги". Як суддя з прифронтової Дружківки поєднує роботу і материнство
08:56
Замкомбата 5-ої штурмової Михайло Онуфер: Якщо ми втратимо Часів Яр, росіяни і на цьому не зупиняться
Усі новини...