РУДЬКОВСЬКИЙ ЗАВДАВ ШКОДИ НАЦБЕЗПЕЦІ?

Субота, 20 січня 2007, 10:07

Прем’єр Віктор Янукович підписав розпорядження про проведення службового розслідування щодо міністра транспорту Миколи Рудьковського через завдання шкоди національній безпеці України.

Як повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на свої джерела, причиною цього стала участь Рудьковського в організації приїзду до Києва в грудні представників туркменської опозиції - колишнього віце-прем’єра країни Худайберди Оразова і екс-посла Туркменистану в Туреччині Нурмухаммеда Ханамова.

Видання зазначає, що ця ситуація могла призвести до погіршення відносин України й Туркменістану, зокрема в енергетичному секторі. МЗС Туркменістану розцінив приїзд опозиціонерів до Києва як недружній крок з боку України. Представники туркменської влади також стверджували, що ці особи перебувають у міжнародному розшуку.

Як сказано в офіційному письмовому зверненні СБУ до прем’єр-міністра, "у ніч із 21 на 22 грудня Рудьковський М.М. особисто звернувся до керівників дипломатичних установ України в Австрії, Болгарії і Норвегії з проханням терміново, цієї ж ночі", оформити візи Худайберди Оразову, Нурмухаммеду Ханамову, а також іще кільком вихідцям із Туркменистану.

При цьому, як встановили співробітники СБУ, Рудьковский стверджував, що рішення про в’їзд цих осіб ухвалене вищим керівництвом України. Проте, пише газета, такого рішення не існувало.

Видання зазначає, що, звернувшись безпосередньо до глав дипломатичних представництв, Рудьковський порушив низку законодавчих і нормативних актів. Зокрема, указ президента "Про внесення змін у Положення про Міністерство закордонних справ України" (у якому глава держави підтверджує координуючу роль МЗС у сфері зовнішньої політики), Закон "Про державну службу" (статті 5 і 10), постанова уряду "Про прийом іноземних делегацій" і т.ін.

Крім того, за інформацією "Дзеркала тижня", зал офіційних делегацій, через який проходили Оразов і Ханамов, замовляли співробітники приймальні Рудьковського. При цьому в заявці, копію якої має редакція, вони були зазначені як помічники міністра транспорту. Але при вильоті з України опозиціонери вже були названі гостями міністра.

За даними газети, відповідно до наданої аеропорту "Бориспіль" інформації, гості Рудьковского спочатку планували вилетіти з Києва 22 грудня. Але через невідомі причини дата вильоту була перенесена, і Оразов і Ханамов залишили Україну 26 грудня.

Як пише видання, поки що постраждали тільки консульські працівники, котрі видали візи Оразову і Ханамову: глава генконсульства у Варні отримав стягнення, а консул України у Відні був відкликаний. Під загрозою відкликання з Відня перебуває також посол України в Австрії Володимир Єльченко.

"Дзеркалу тижня" не вдалося взяти коментар з приводу цієї ситуації в Рудьковського. Проте, за інформацією видання, СБУ звернулася до міністра з проханням відповісти на низку запитань, які стосуються організації приїзду в Україну Оразова і Ханамова.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування