Януковичі звинуватили Ющенка, Єханурова і Тимошенко в передачі труби Росії

П'ятниця, 9 лютого 2007, 09:39

Партія регіонів звинувачує уряд Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова у підписанні документів про спільне з Росією використання газо-транспортної системи України.

З такою заявою з трибуни парламенту виступив депутат фракції Партії регіонів Василь Кисельов.

"У мене в руках нотаріально завірена копія документу від 14 листопада 2005 року під час перебування прем'єра Єханурова (прем’єром) про створення ТОВ "Міжнародний консорціум по управлінню і розвитку газо-транспортної системи України", - заявив Кисельов.

Він зазначив, що підприємство зареєстроване як юридична особа і платник податків.

"Засновниками є НАК "Нафтогаз-України" і "Газпром" Російської федерації", - підкреслив він.

Кисельов також відзначив, що створенню консорціуму передувала підготовча робота у березні 2006 року (при прем'єрстві Єханурова) і в серпні 2005 року (при прем'єрстві Тимошенко).

"Ми також маємо у своєму розпорядженні документи, з яких випливає, що секретаріатом президента і посольством України в Російській федерації переговори ведуться і сьогодні. От пакет документів. Але оскільки документи мають гриф "таємно" оприлюднювати їх ми не маємо права і не будемо... поки що", - сказав він.

Кисельов підкреслив, що Партія регіонів, маючи документи, не збиралася порушувати цю тему, оскільки розуміє, що "мова йде не про приватизацію, а виключно про взаємовигідне спільне використання ГТС".

"Оскільки ми розуміємо, що наша ГТС може стати купою металобрухту, якщо Росія побудує провід в обхід України", – додав Кисельов.

Кисельов також наполягає на створенні спецкомісії для перевірки правомірності списання боргів ЄЕСУ.

"Я активно підтримую розгляд законопроекту Кравченка і перевірити правомірність списання боргів ЄЕСУ в сумі 7,5 мільярдів, а також фінансово-господарську діяльність консорціуму, засновником якого є ЄЕСУ", - сказав Кисельов.

"На мою думку, якщо в матеріалах кримінальної справи зафіксована підробка документів, то закриття кримінальної справи викликає серйозні сумніви", - наголосив він.

Торкаючись питання підвищення ціни на газ, Кисельов також продемонстрував дві копії документів. Один з них від 9 серпня 2004 року – доповнення до контракту між Нафтогазом і Газпромом, відповідно до якого ціна на газ до 2009 року встановлена на рівні 50 доларів.

Другий документ, що продемонстрував Кисельов, від 23 серпня 2005 року, з якого випливає питання про дострокове розірвання договору і перехід на грошову форму розрахунків. Кисельов підкреслив, що саме після цього Росія істотно підняла ціну на газ.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування