Янукович вирішив замінити РосУкрЕнерго "Ітерою"?

Середа, 14 лютого 2007, 11:14

Прем'єр Віктор Янукович обговорив з головою російської компанії "Ітера" Ігорем Макаровим перспективи співпраці в енергетичній сфері.

Про це пише УНІАН з посиланням на прес-службу "Ітери".

У ході зустрічі обговорювалися перспективи реалізації низки інвестиційних проектів у сфері енергетики, які "Ітера" може реалізувати разом з українськими партнерами, йдеться у повідомленні.

Янукович підкреслив, що уряд України зацікавлений в залученні іноземних інвестицій в енергетичну сферу.

Водночас, як пише "Дело", експерти не виключають, що в результаті переговорів з'явиться новий постачальник природного газу в Україну.

На їхню думку, уряд почав активні пошуки нового постачальника імпортного газу, оскільки зараз єдиним постачальником є "РосУкрЕнерго".

У той же час, як повідомили представники Міністерства палива й енергетики, основним критерієм при виборі нової газопостачальної компанії має бути ціна газу.

"Якщо яка-небудь компанія зможе запропонувати ціну на газ нижчу, ніж "РосУкрЕнерго", то Мінпаливенерго обома руками "за", — сказав завідувач сектором зі зв’язків зі ЗМІ Мінпаливенерго Михайло Грищенко.

Група компаній "Ітера" створена в 1992 році. Вона займається постачаннями газу в країни СНД і Балтії. З 1998 року "Ітера" веде газовидобуток у Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії.

До 2003 року "Ітера" була оператором транспортування туркменського природного газу від кордону Туркменістану з Узбекистаном до кордону Росії з Україною і продавала газ на кордоні Росії й України українським посередникам.

У 2003 році "Газпром" витиснув "Ітеру" з українського ринку.

Сьогодні оператором з транспортування туркменського газу в Україну виступає компанія "РосУкрЕнерго".

У 2005 році "Ітера" мала намір повернутися на український ринок і реалізувати на ньому до 4 млрд. кубометрів газу, у випадку отримання можливості імпортувати газ, який планувалося купувати за зовнішньоекономічними контрактами.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування