Рада хоче переговорів і заявляє, що Ющенко чинить тиск на суди

Четвер, 26 квітня 2007, 13:20

Верховна Рада має намір вимагати від президента поновлення переговорів та заявляє, що він чинить тиск на судову владу.

Про це йдеться в заяві Верховної Ради, яку 255 депутатів прийняли за основу, але ще мають доопрацювати.

"Черговим свідченням ескалації політичної кризи з боку президента України є зловживання своїми повноваженнями щодо судової влади, внаслідок чого Шевченківським судом міста Києва було поновлено генпрокурором Святослава Піскуна", - зазначив спікер Олександр Мороз, зачитуючи заяву ВР.

"Це демонструє прагнення будь-якою ціною посилити вплив президента Ющенка на правоохоронні органи", - зачитав текст заяви Мороз.

Торкаючись указу президента про перенесення виборів на 24 червня, Мороз наголосив:

"Фактично цей указ прийнято з порушенням тих самих приписів, що й попередній, а посилання на статтю 90 Конституції і обґрунтування його є надуманим", - зачитав текст заяви Мороз.

Він наголосив, що підписанням цього указу президент "продемонстрував небажання досягнення політико-правового компромісу для виходу з кризи", чим Ющенко "поглибив конфлікт, унеможлививши прийняття КС рішення щодо конституційності указу президента від 2 квітня.

Мороз також наголосив, що саме на необхідності визнання та виконання рішення КС наголошувалося в резолюції ПАРЄ.

У заяві також вказується необхідність ухвалення "системних змін до конституції", спрямовані на збалансування діяльності всіх гілок влади, що унеможливлять виникнення подібних криз.

Мороз також висловив сподівання, що такі зміни будуть ухвалені найближчим часом і підписані президентом.

"ВР, усвідомлюючи доленосний характер її рішень для майбутнього України та безальтернативність виключно правового шляху виходу зі стану, в якому опинився український політикум, закликає президента припинити дії, що загострюють час і поновити переговорний процес", - зачитав заяву Мороз.

Текст заяви, зачитаний Морозом, ще має бути допрацьований.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News