Ющенко звільнив Піскуна, бо той не деполітизувався

Четвер, 24 травня 2007, 18:23

Президент Віктор Ющенко заявляє, що зобов’язаний був звільнити генпрокурора Святослава Піскуна з цієї посади у зв’язку з нескладенням ним депутатського мандату.

"При підписанні цього указу я керувався виключно Конституцією і законами", - сказав президент на прес-конференції у четвер, процитувавши ст. 78 Конституції, де сказано про несумісність суміщення депутатства з іншою діяльністю.

"Це не право президента, а його обов’язок. Після закінчення терміну у 15 днів (після нескладення посадовою особою депутатських повноважень) президент або Кабмін зобов’язаний протягом 5 календарних днів ухвалити рішення про звільнення посадової особи з займаної посади", - сказав він.

"З 24 квітня пройшло 28 днів. Питання не врегульоване. Чому не виконується указ про дострокові вибори? Бо його не виконує Кабмін. Чому його не виконує Кабмін? Бо не працює Генпрокуратура. Хто має наводити правовий порядок? Генпрокурор, який не займається політичною діяльністю, який не знаходиться в тій чи іншій фракції, а аполітично забезпечує здійснення верховенство закону", - додав президент.

Ющенко зазначив, що якби це відбувалося, то не було б ситуації, "коли вибори до Верховної Ради не фінансуються, але фінансується трансляція нелегітимної Верховної Ради, затрати на фінансування парламенту проводяться у повному обсязі".

Він також зазначив, що, призначаючи Піскуна на посаду генпрокурора 26 квітня, він виходив з того, що "країні потрібен спокій і стабільність роботи ГПУ, щоб цей інститут був максимально деполітизований, щоб там була кадрова політика, яка будується не тільки за регіональним принципом".

"Я був переконаний, що в політичному протистоянні важливо, щоб вся правоохоронна і судова система діяли аполітично", - сказав Ющенко, додавши, що сподівався, що генпрокурор Піскун "займеться професійною роботою ГПУ".

"Цього не сталося", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News