Мороз перед європейцями звинуватив Ющенка у зриві домовленостей

Середа, 30 травня 2007, 11:58

Голова Верховної Ради Олександр Мороз звинувачує президента в порушенні домовленостей, досягнутих 27 травня.

Про це він заявив на зустрічі з членами спеціальної делегації Європейського парламенту на чолі з Андріаном Северіном, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

На думку Мороза, це стосується втручання у діяльність судових і правоохоронних органів, продовження практики масового призначення суддів і керівників правоохоронних органів на адміністративні посади всупереч Конституції і рішенням КС, "використання посади виконувача обов`язків генпрокурора, що не передбачено Конституцією".

"Управління державної охорони, сказав голова Верховної Ради, блокує роботу Конституційного Суду, шантажує суддів суду, вимагаючи від них не брати участі у засіданнях", - йдеться в повідомленні.

Така ситуація, вважає Мороз, пов`язана із тим, що президент України занепокоєний можливістю визнання указів про дострокове припинення повноважень парламенту такими, що не відповідають Основному закону, "бо вони дійсно не відповідають Конституції".

Спікер наголосив на необхідності повернення президента "у конституційне русло".

За його словами, для розпуску парламенту необхідні законні підстави, якими може бути тільки складання повноважень 151 депутатом.

"Поки не будуть здійснені ці процедури, ніхто не може говорити про припинення повноважень Верховної Ради", - заявив Мороз.

При цьому він підкреслив, що парламент "ні на йоту не відхилиться від норм Конституції і правового поля".

У свою чергу, Северін зазначив, що "як парламентарії і як демократи ми вважаємо, що парламент є найважливішою інституцією держави". За його словами, візит делегації пов`язаний з подіями в Україні та необхідністю "розібратися у реальній ситуації".

На думку Северіна, Україна сама повинна знайти шлях виходу з цієї складної ситуації.

Водночас Мороз зазначив, що основна причина кризи полягає у тому, що бізнес і влада в Україні не розділені, і "ті, хто раніше були при владі і зловживали нею, зараз рвуться до влади, використовуючи інститут президента".

Джерелом конфлікту, зазначив спікер, є укази президента України.

Голова Верховної Ради підкреслив, що вибори "не розв`яжуть конституційних протиріч, оскільки отаких протиріч не існує". "Користі від них не буде, ми можемо тільки розколоти Україну", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування