Євродепутати підтримали майбутнє приєднання України до ЄС

Четвер, 12 липня 2007, 12:52

Депутати Європарламенту висловили підтримку майбутньому приєднанню України до Європейського Союзу.

Про це вони говорили у четвер на сесії Європарламенту в Страсбурзі під час обговорення проекту доповіді Міхала Камінські (група правих партій, Польща) щодо мандату на переговори ЄС про нову посилену угоду з Україною, повідомляє УНІАН.

"Після трьох років з моменту "Помаранчевої революції" ми можемо бути незадоволеними рівнем розвитку демократії, ринкової економіки. Але ті, хто пережив СРСР, знають наскільки важко звільнитися від тих ланцюгів", - заявив Іржи Бузек (група народних партій, Польща).

"Ми маємо допомогти Україні вилікуватися від цього радянського минулого", - підтримала його Анна Ібрізажич (група народних партій, Швеція).

У свою чергу, голова делегації Європарламенту по зв’язках з Україною Адріан Северін (група соціалістичних партій, Румунія) заявив, що Україна – це багата країна з великим ринком, яка дуже динамічно розвивається.

"Ми маємо вирішити – чи ми хочемо бачити Україну слабкою буферною зоною, чи, навпаки, сильною країною на кордоні між ЄС та Росією?", - сказав він, додавши, що для вступу в ЄС Україна має здійснити свої демократичні реформи, а Євросоюз – свої реформи для можливості подальшого розширення.

Депутат Януш Онішкевич (група народних партій, Польща) висловив переконання, що Україна має, щонайменше, таке саме право на приєднання до ЄС, як і Туреччина. "І хоча Україна ще не може стати членом ЄС, не можна казати, що ситуація в Україні гірша, ніж, скажімо, в Туреччині", - зазначив він.

Комісар ЄС з питань науки та досліджень Янеш Поточнік, який представляв на дебатах Єврокомісію, висловив переконання, що представлена у четвер доповідь Камінські дає Україні абсолютно чітку перспективу, зазначаючи конкретні етапи її наближення.

"Демократичні реформи необхідні, але ми розуміємо, що це нелегке завдання, і ми маємо працювати разом", - сказав єврокомісар. Він також висловив переконання, що доповідь Камінські є важливим сигналом для України з боку ЄС.

Як відомо, 5 червня Комітет з питань закордонних справ Європарламенту схвалив проект доповіді Камінські щодо мандату на переговори ЄС з Україною про нову посилену угоду.

Доповідь передбачає надання Україні чіткої перспективи членства в ЄС.

Рада міністрів закордонних справ ЄС надала мандат на переговори з Україною про нову посилену угоду 22 січня цього року, головним положенням якої має стати створення зони вільної торгівлі після приєднання України до СОТ. Переговори розпочалися 5 березня.

Європарламент в питаннях зовнішньої політики має лише дорадчий голос, основні рішення приймаються Радою міністрів закордонних справ, або Радою ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування