Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вже знижує споживання російського газу

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 08:50

Україна почала знижувати споживання природного газу, що поставляється "Газпромом", повідомила прес-служба російського газового холдингу.

"Так, якщо 1 жовтня добовий обсяг добору газу, призначеного для українських споживачів, склав 158,1 мільйона кубометрів, то 2 жовтня він скоротився до 142,9 мільйона кубометрів, а 3 жовтня - упав до 122,1 мільйона кубометрів", - цитує "Інтерфакс-Україна" повідомлення "Газпрому".

Як відомо, 2 жовтня офіційний представник концерну Сергій Купріянов заявив, що на даний час заборгованість української сторони за поставлений "Газпромом" газ складає понад 1,3 мільярди доларів.

У вівторок, 2 жовтня, російський газовий концерн попередив Україну, що може почати скорочення постачань у випадку непогашення боргу в жовтні. 3 жовтня сторони домовилися про те, що заборгованість буде погашена до 1 листопада.

При цьому перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що країна має достатні запаси газу на найближчі півроку роботи всієї української економіки.

За його словами, у підземних газосховищах країни до майбутньої зими накопичено вже 32 мільярди кубометрів газу, притому, що на місяць Україна витрачає в середньому 4 мільярди кубометрів газу, а у випадку суворої зими буде витрачати до 8 мільярдів кубометрів.

Перший віце-прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що через поточні "газові проблеми" Росії та України європейські споживачі російського природного газу не постраждають.

* * *

У Європейській Комісії очікують, що газову суперечку між Україною і Росією владнають до 1 листопада, повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на прес-службу Єврокомісії.

У телефонній розмові комісара ЄС із енергетичних питань Андріса Пієбалґса і міністра палива і енергетики України Юрія Бойка український міністр запевнив єврокомісара, що проблему щодо сплати за газ між компаніями, залученими в це питання, вирішать до 1 листопада цього року.

Бойко також підтвердив українські зобов’язання "бути надійною транзитною країною для постачань газу в Європейський Союз".

"Прозорість – це головне в наших відносинах із країнами – постачальниками і транзитерами газу. Я вітаю інформацію, яку надав міністр Бойко, і очікую, що питання буде вирішено до 1 листопада", - сказав Пієбалґс після телефонної розмови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування