Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Інтернетники розсекретили, як Янукович незаконно "добуватиме" інформацію

П'ятниця, 26 жовтня 2007, 13:13

Члени Інтернет асоціації України заявляють про ухвалення Кабміном незаконної постанови про порядок отримання дозволу на заходи щодо обмеження прав людини.

Про це члени ІнАУ заявили на прес-конференції в п’ятницю, посилаючись на затверджений урядом "Порядок отримання дозволу суду на здійснення заходів, які тимчасово обмежують права людини, та використання добутої інформації".

Згідно із цією постановою, яка набула чинності 10 жовтня 2007 року, рішення суду про отримання таємної та конфіденційної інформації про громадянина, замінюється на дозвіл, що видається одноосібно головою апеляційного суду.

За словами представників ІнАУ, це означає, що співробітники правоохоронних органів, маючи такий дозвіл, отримують "вільний доступ до всіх електронних носіїв інформації".

Зокрема, член правління ІнАУ Олександр Ольшанський розповів, що наступного дня після ухвалення постанови до його компанії прийшов співробітник СБУ, який вимагав надати йому інформацію про електронні адреси та інші контакти однієї з партій, що пройшла до парламенту.

"26 числа, ще не висохлі чорнила на цій постанові, а у мене вже був співробітник СБУ з дозволом від якогось голови Закарпатського адміністративного суду, який вирішив, що одна з партій, що пройшла до парламенту, є терористичною організацією і йому потрібні поштові скриньки цієї партії", - розповів він.

У свою чергу голова міжнародної правозахисної організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян України" Едуард Багіров пояснив, що дозвіл, який, згідно з постановою Кабміну, видає голова адмінсуду, є "цілком таємним", і ніхто не має права його оскаржити, на відміну від попередньої процедури, коли рішення суду підлягало оскарженню і виносилося в рамках обгрунтованих оперативно-розшукових заходів.

"У всіх є персональні комп'ютери, мобільні телефони. Тепер працівники спецслужб можуть подивитись у них будь-яку інформацію", - сказав він.

Члени організації заявляють, що постанова Кабміну є незаконною та антиконституційною, порушує права та свободи людини і не відповідає принципам додержання конституційних прав громадян при здійсненні оперативно-розшукових операцій.

На питання журналістів, яке покарання передбачено в законі за ненадання інформації співробітникам правоохоронних органів, які пред’явили дозвіл від голови апеляційного суду, члени асоціації відповіли, що в даному разі має місце прогалина в законодавстві.

За їхніми словами, в українському законодавстві немає такого поняття, як "дозвіл" від голови суду, а санкції за ненадання інформації можуть бути вжиті лише у разі, якщо співробітник правоохоронних органів пред’явив рішення суду.

Члени ІнАУ звернулися до президента, Кабміну, Мін'юсту з вимогою скасувати незаконну постанову та дати їй юридичний аналіз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...