Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Киргизія заперечує, що поступилась Україні в переговорах по СОТ

П'ятниця, 26 жовтня 2007, 15:00

Позиція киргизької делегації у рамках переговорів робочої групи зі вступу України до Світової організації торгівлі у Женеві залишається незмінною.

Про це в коментарі УНІАН заявив посол Киргизстану в Україні Еркин Мамкулов.

Він заявив, що інформація, яка з’явилася у газеті "Комерсант-Україна" з посиланням на неназваного учасника переговорів про те, що киргизька делегація у ході переговорів у Женеві нібито визнала необгрунтованість деяких своїх претензій, не відповідає дійсності.

"Факти, викладені у статті газети "Комерсант" і розтиражовані іншими ЗМІ, не відповідають дійсності", - наголосив посол.

Він уточнив, що киргизька делегація виходить з того, що переговорний процес "базується строго на економічній основі, не виходячи за принципи і цілі СОТ".

"Україна є нашим традиційним торговельним партнером, і киргизька сторона готова продовжувати переговори доти, доки не буде досягнута згода по усіх позиціях у рамках протоколу (про доступ на ринки товарів і послуг). Киргизька сторона не відмовляється від своїх законних торговельних інтересів", - підкреслив Мамкулов.

За словами посла, позиція Киргизії залишається чіткою і незмінною - переговори мають вестися у двох напрямках: переговори про вступ до СОТ у Женеві і двосторонні переговори про відшкодування Україною боргу Киргизії.

Мамкулов уточнив: "Борг становить 27 млн. 192 тис. 320 доларів і 44 центи. При цьому врегулювання питання боргу лише сприятиме прогресу у переговорному процесі у рамках робочої групи по вступу України до СОТ у Женеві".

Посол відзначив, що Киргизія "виступає проти політизації питання про домовленості щодо підписання протоколу про доступ на ринки, і має намір вирішувати його на діловій і конструктивній основі".

"У Киргизькій Республіці виходять з того, що переговори у рамках робочої групи по вступу до СОТ і по врегулюванню боргу перед Киргизією відносяться до розряду двосторонніх і стосуються лише Киргизії і України. Наявні у зв’язку з цим заяви української сторони про її намір заручитися підтримкою третіх сторін для прискорення переговорів по вступу до СОТ не можуть знайти підтримки у Киргизькій Республіці”, - сказав він.

Серед двосторонніх питань, на думку Мамкулова, необхідно виділити головне, і таким Киргизія вважає врегулювання боргу. "Поки створюється враження, що українська сторона знову вирішила повернутися до попередньої позиції, яка полягає в акцентуванні своєї уваги на вирішенні конкретних питань у рамках протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг, - зазначив він.

25 жовтня у Женеві було заслухано звіт робочої групи у рамках вступу України до СОТ. Україна завершила переговори з усіма членами робочої групи СОТ, окрім Киргизстану, підписавши 49 протоколів про взаємний доступ на ринки товарів і послуг.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування