Голова Меджлісу: у Криму може бути "друга Чечня"

Понеділок, 17 грудня 2007, 08:13

Голова кримськотатарського Меджлісу Мустафа Джемілєв застеріг перед небезпекою виникнення в Криму "другої Чечні".

З такою заявою він виступив у Львові, куди прибув для вручення йому премії журналу "Ї", передає "Німецька хвиля".

Джемілєв зазначив, що у Криму вже який рік російські бізнесмени масово скуповують всі землі, роздаючи хабарі.

А для боротьби з кримськими татарами, які самовільно селяться на проданих територіях, за словами голови Меджлісу, бізнесмени наймають російськомовну молодь, яка організованими групами нападає на татар.

"Ми дійшли грані, відбуваються організовані напади на кримських татар, і постало питання створення своїх напіввоєнізованих формувань для протистояння "російським козакам" та різним банд-формуванням", - заявив Джемілєв.

За його словами, Меджліс вже ухвалив постанову про формування таких загонів та всенаціональну мобілізацію, але він "наклав вето" – "бо це буде друга Чечня".

Втім, наголошує Джемілєв, ситуація може вийти з під контролю, якщо влада не реагуватиме на насильство, і кримські татари почнуть оборонятися – тоді Меджлісу нічого не залишиться, як очолити такі формування.

За словами голови Меджлісу, у кримських татар є ще один спосіб захисту своїх прав: "Ми можемо вийти на вулицю, а нас є чверть мільйона".

Джемілєв вважає, що для того, щоб вирішити основну – земельну проблему, Верховна Рада має ухвалити закон "Про визнання прав осіб депортованих за національною ознакою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування