Міхо повертається

Понеділок, 7 січня 2008, 09:33

У Грузії Центральна виборча комісія заявила, що Міхаіла Саакашвілі цілком імовірно переобрано на другий термін президентства.

За даними ЦВК, після підрахунку всіх бюлетенів, за виключенням незначної кількості бюлетенів із закордонних дільниць, Саакашвілі здобув майже 53% голосів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Це майже удвічі більше, ніж його найближчий суперник Леван Ґачечіладзе, який, однак, відкинув результат виборів і тисячі його прихильників влаштували акцію протесту.

Саакашвілі назвав вибори найбільш вільними в історії Грузії: "Це були найвільніші вибори в історії Грузії, найбільш конкурентні вибори в історії Грузії".

"Я побачив, що наша країна успішно склала іспит на проведення вільних, демократичних виборів у відповідності до міжнародних стандартів. На мою думку, ми повинні всі радіти, тому що це справді перемога для всіх", - додав він.

Західні спостерігачі назвали вибори переважно демократичними, проте Росія вважає таку оцінку поверховою.

Голова місії ОБСЄ Алсі Гейстінґс сказав, що, попри певні порушення, вибори відповідали міжнародним стандартам.

Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яка надіслала на вибори спостерігачів, Террі Девіс закликала лідерів Грузії продемонструвати політичну зрілість і повагу до демократичного процесу.

Водночас Девіс зауважив, що у разі якщо опозиція має докази шахрайства, то їх слід надати міжнародним спостерігачам.

Голова комітету російської Думи у справах країн СНД Костянтин Затулін сказав, що оцінка ОБСЄ не викликає довіри.

Українське МЗС закликало всі політичні сили Грузії утриматися від дій, які могли б підірвати стабільність у країні. МЗС у Києві також заявило, що задоволене, як сказано, належним проведенням виборів у Грузії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News