Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк оприлюднив справжніх власників банків

Понеділок, 28 січня 2008, 10:47

Національний банк вперше опублікував списки власників 174 банків і має намір зробити такі звіти регулярними.

У п'ятницю Нацбанк оприлюднив звіт "Інформація про власників істотної частки в банках України на 1 жовтня 2007 року", пише газета "Комерсант-Україна".

Як повідомили виданню в НБУ, розкриття даних здійснили в рамках виконання задекларованої стратегії підвищення прозорості банківської системи.

"Це робиться в першу чергу для того, щоб люди знали, кому довіряти свої гроші", - заявив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

Але, як випливає з оприлюдненої інформації, акціонерами більшості зі 174 кредитних установ так і залишилися юридичні особи, частина яких зареєстрована в офшорах.

При цьому 14 банків – "БІГ Енергія", "Велес", "Преміум", Легбанк, "Національний стандарт", Прайм-банк, Промінвестбанк, ХФБ Банк (об'єднався з Унікредит Банком), "Причорномор'я", Сигмабанк, Укрбізнес Банк, "Володимирський", "Столичний" і Полікомбанк – узагалі не надали інформацію про власників.

"Олександр Кіреєв (голова дирекції з банківського нагляду НБУ) вживатиме заходів, щоб ці банки подали таку інформацію", - запевнив Шаповалов.

З даних НБУ, зокрема, стало офіційно відомо, що мер Києва Леонід Черновецький усе-таки прямо володіє 29,07% акцій Правекс-банку (опосередковано – 46,08%), а народний депутат Леонід Климов (Партія регіонів) прямо контролює 4,58% Імексбанку (опосередковано – 25,84%).

Найбільш цікаві подробиці стосуються власників невеликих банків, зазначає видання.

Співвласником банку "Золоті ворота" (10,98% акцій) є брат мера Харкова Дмитро Добкін.

Банк "Фамільний" належить трьом фізичним особам – громадянинові України Борису Комісаруку (прямо – 37,52%, опосередковано – 37,49%), громадянці Ізраїлю Басі Комісарук (37,49% і 37,52%) і громадянці Кіпру Ользі Грач (24,99%).

Фортуна-банк належить на 99,5% громадянинові Росії Миколі Нікітенку. Ікар-банком володіє родина Бевзенків, Фінростбанком – родина Жовтіс, Промэкономбанком – родина Ліхтерових, Західінкомбанком – родина Гаврилишиних, а "Фінансовий Союз Банком" – родини Соседка і Фоменків.

Банкіри позитивно оцінюють нововведення регулятора, говориться в статті. Утім, експерти вважають, що подальшого розкриття реальних власників банків не відбудеться.

За словами Шаповалова, регулятор виявляє кінцевих власників при реєстрації банку, але при подальших його перепродажах неможливо відстежити, хто саме стоїть за компаніями-покупцями. Раніше Кіреєв пообіцяв надавати вкладникам дані про кінцевих власників банків аж до четвертого коліна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування