Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дубині радять розібратися з "Газпромом" при камерах

Понеділок, 11 лютого 2008, 07:23

Керівник "Нафтогазу України" Олег Дубина у понеділок має провести у Москві переговори з керівництвом російського "Газпрому".

"Сторони обговорять технiчнi умови постачання природного газу до України, а також його транзиту до країн Європи", - повiдомив речник "Нафтогазу України", передає Радіо "Свобода".

Як повідомляє "Німецька хвиля", напередодні Дубина отримав урядові директиви, за якими сплата газового боргу можлива лише в разі відмови "Газпрому" від посередників у постачанні газу в Україну.

Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, у свою чергу, радить урядовцям не приставати на ультиматум Москви та відповісти на газовий шантаж прозорими процедурами.

"В Європі скрізь є багато боргових зобов‘язань. Тому слід сідати за стіл переговорів і розібратись, бажано при камерах, хто кому говорить неправду", - каже він.

Як відомо, раніше "Газпром" заявив, що припинить поставки палива до України з 12 лютого, якщо ситуація із заборгованістю за газ не буде врегульована. Борг, за версією російської сторони, наближається до пів мільярда доларів.

Перший віце-прем‘єр України Олександр Турчинов пояснив нове напрууження у газових відносинах намаганням будь-що зберегти посередників і спростував факти несанкціонованого відбору газу Україною.

Він також заявив, що "Нафтогаз України" готовий погасити заборгованiсть, яка накопичилася при колишньому урядi, в обмiн на прямий контракт із "Газпромом".

У свою чергу, міністр палива та енергетики Юрій Продан підтвердив, що уряд Юлії Тимошенко підготував постанову про скасування СП "УкрГазЕнерго" за участі "Нафтогазу України". Ця структура є дочірнім підрозділом компанії "Росукренегро", половина акцій якої належить "Газпрому".

Делегація "Нафтогазу України" вилетіла в Москву у неділю після того, як голова "Газпрому" Олексій Міллер письмово звернувся до президента України Віктора Ющенка з вимогою врегулювати газову суперечку, а президент у свою чергу поклав відповільність за це на прем‘єра Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування