КС дозволив депутатам "подати голос"

Понеділок, 7 квітня 2008, 16:10

Конституційний суд визнав неконституційною постанову парламенту "Про регламент Верховної Ради" від 16 березня 2006 року в цілому.

Дане рішення було оприлюднено главою КС Андрієм Стрижаком у понеділок.

Згідно із рішенням КС, постанова Верховної Ради "Про регламент Верховної Ради" втрачає силу з дня ухвалення даного рішення КС.

У рішенні КС відзначається, що після вступу в дію Конституції України питання про організацію і порядок діяльності Верховної Ради, а також статус народних депутатів має вирішуватися винятково законом України.

У процесі розгляду даної справи КС знайшов ознаки невідповідності Конституції постанови парламенту про регламент Верховної Ради цілком.

Як повідомлялося, 50 народних депутатів направили в КС подання щодо відповідності Конституції положень регламенту Верховної Ради, що обмежують право народних депутатів на направлення депутатського запиту.

Депутати порахували, що усупереч вимогам Конституції Верховна Рада 16 березня прийняла постанову про регламент Верховної Ради, окремі положення якого істотно обмежують право депутатів, а відповідно і їхніх виборців, на направлення депутатського запиту.

Після розгляду цього запиту КС прийшов до висновку, що "гарантоване Конституцією право депутата на запит і встановлене законом право на депутатське звернення є повноваженнями, що реалізуються незалежно одне від іншого".

"Конституція не містить застережень щодо неприпустимості внесення народним депутатом України запиту тільки після направлення відповідного звернення або неприпустимості внесення запиту без депутатського звернення".

Таким чином, КС прийшов до висновку, що частини друга, третя, четверта статті 219 Регламенту, що не є законом України, повинні бути визнані як невідповідні Конституції.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування