Томенко: секретаріат президента хоче оголосити Ющенка поза законом

Четвер, 24 квітня 2008, 14:29

Член фракції БЮТ Микола Томенко заявляє, що концепцією нової Конституції, яка була запропонована членам Національної конституційної ради, пропонується розширення повноважень президента.

На прес-конференції у четвер Томенко нагадав, що засідання конституційної ради у середу не відбулося, повідомляє прес-служба депутата.

"Але її (ради) члени отримали "Концепцію системного оновлення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні", яка містить розробку нової редакції Конституції", - зауважив він.

За словами Томенко, "цей документ підготовлений робочою групою, до якої входили переважно працівники секретаріату президента - у групі реально не працювали представники Блоку Литвина, БЮТ і Партії регіонів".

Тому цю концепцію нової Конституції, на думку Томенка, фактично, можна вважати версією секретаріату президента.

"Якщо проаналізувати новації, які пропонуються у новій Конституції, то складається враження, що секретаріат президента планує оголосити Віктора Ющенко поза законом", - заявив депутат.

За його словами, у концепції пропонується об'єднати окремі розділи діючої Конституції – "Прокуратура" та "Правосуддя" - в єдиний розділ. "Таке об'єднання, очевидно, невипадкове, оскільки передбачається, що головним суддею і, фактично, головним прокурором буде виступати президент", - зауважив Томенко.

Так, у зазначеному розділі проекту нової Конституції передбачається, що президент очолюватиме Вищу раду юстиції, до повноважень якої пропонується віднести "внесення подання президенту щодо призначення суддів на посаду та звільнення їх з посади та ін.".

Крім того, пропонується "з метою забезпечення дієвості функцій президента" надати йому право призначати та звільняти генпрокурора без Верховної Ради.

"Таким чином, зрозуміло, що Генпрокуратура стане підпорядкована одному інституту влади - виключно президенту", - зауважив Микола Томенко.

Він зазначив також, що попри декларації про необхідність посилення ролі місцевого самоврядування, у запропонованій новій Конституції залишається норма про збереження глав державних адміністрацій в областях, Києві та Севастополі, які призначаються та звільняються виключно президентом.

"Цікаво також, що народні депутати, за версією секретаріату президента, не зможуть звернутися до глави держави, оскільки пропонується виключити положення про направлення депутатського запиту до президента", - зазначив Томенко.

Він переконаний, що "так зване "триєдине" поєднання в одній особі повноважень президента та реального керівника судової і правоохоронної систем, не буде підтримано більшістю політичних сил".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування