Тимошенко пригрозила перепродати облгази за борги. Губернаторів не було

Вівторок, 6 травня 2008, 14:52

Прем'єр Юлія Тимошенко пригрозила облгазам виставити їх на повторний продаж, якщо вони протягом місяця не погасять перед підприємством "Газ Україна" борги.

Про це Тимошенко заявила у вівторок у Києві на нараді з керівниками областей, присвяченому розрахункам за газ.

"Я доручаю Міністерству палива й енергетики, НАК "Нафтогаз України", Фонду держмайна, Міністерству економіки: якщо протягом місяця не будуть закриті борги, за які несе відповідальність облгаз, я прошу починати процедуру банкрутства", - сказала вона.

Тимошенко також доручила підготувати законопроект, що буде передбачати тимчасове призначення керуючого від держави в облгаз до завершення процедури його банкрутства і повторної приватизації.

Прем'єр також вимагає підготувати до наступного тижня законопроект, у якому вказати терміни і відповідальність за не забезпечення споживачів газовими лічильниками.

Тимошенко підкреслила, що газорозподільні мережі знаходяться в критичному стані.

"У нас цілком технічно знищена система поставок газу через газові мережі", - сказала вона, відзначивши, що влада не винесла уроків із трагедії в Дніпропетровську.

Україна, за її словами, пожинає наслідки "безмозко проведеної приватизації в газовій сфері". Газорозподільні мережі практично були віддані безкоштовно "за хабарі" у приватні руки, відзначила Тимошенко.

Прем'єр вимагає невідкладно прийняти комплекс заходів для реанімації розподільних газопроводів, а також поліпшення умов оплати праці персоналу регіональних підприємств по газопостачанню і газифікації, що обслуговують газорозподільні мережі.

"Це ми робимо з 1 травня. Якщо неможливо з 1-го, то з 15-го", - сказала вона.

Тимошенко також вимагає протягом двох тижнів завершити інвентаризацію газових мереж".

Прем'єр доручила створити робочу групу на чолі з міністром палива й енергетики Юрієм Проданом, що має протягом місяця визначити обсяг капіталовкладень, необхідних для реконструкції всієї газорозподільної системи країни, і підготувати відповідну програму.

Прем'єр також вимагає від облгазів протягом тижня перевести всі рахунки в Ощадбанк.

Вона підкреслила, що Мінпаливенерго і Мін'юст мають розробити алгоритм, як уряд буде діяти, якщо облгази цього не зроблять.

"Я хотіла б, щоб ми були партнерами. Якщо ми будемо партнерами, то мирне вирішення ситуації гарантовано", - сказала Тимошенко.

На нараду за участі прем'єра, присвячену проблемам реконструкції і модернізації газопостачальної галузі, глави обладміністрацій у вівторок не приїхали.

Передбачалося, що в роботі наради візьмуть участь керівники місцевих обладміністрацій і газопостачальних компаній, однак керівництво областей було представлено лише на рівні заступників.

Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко заборонив главам обладміністрацій без його дозволу знаходитися в службових відрядженнях, а 11 лютого цього року підписав відповідний указ.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування