Ющенко пообіцяв Тимошенко і далі ветувати її рішення

П'ятниця, 30 травня 2008, 14:25

Президент Віктор Ющенко вимагає від парламентської коаліції, уряду та НБУ нормальної, консолідованої і продуктивної роботи з подолання інфляції.

"Я наполегливо запрошую, перш за все, коаліцію, по-друге, уряд, по-третє, НБУ ще раз сісти за стіл, сформувати найпродуманіший варіант дій на ті виклики, які сьогодні існують в українській економіці", - сказав президент на засіданні РНБО.

"Нам треба вгамувати емоції, припинити кичитися тим, що відбувається, добре зрозуміти, що ми знаходимося перед серйозним викликом, на який повинен бути готовий відповісти весь апарат влади. Нам потрібно вивести політику з економіки", - додав він.

Ющенко нагадав, що сьогодні продовольча інфляція в Україні в 5-6 разів вища, ніж у будь-якій країні Європи, повідомляє прес-служба глави держави.

Очевидно, зазначив він, це свідчить про невірні рішення, що приймаються на різних рівнях для розв'язання цієї проблеми. "На жаль, ми бачимо постійні намагання чи то позбутися, чи то перекласти відповідальність на когось", - констатував президент.

Ющенко нагадав, що інфляція є фактично "податком на бідних". "Якщо ми не знайдемо ефективних дій проти цього виклику, ми пожертвуємо соціальними стандартами людей", - підкреслив він.

Назвавши різку динаміку індексів споживчих цін головним викликом для країни, президент звернувся до голови НБУ з проханням не піддаватися тиску та демагогії.

"Я хотів би, щоб ви відмежувалися від тих порадників, які діють, перш за все, в політичних, а не в державних інтересах. Не може лікуватися монетарними інструментами інфляція, яка носить бюджетний характер", - наголосив Ющенко.

У цьому контексті президент застеріг від ситуації, коли темпи інфляції за лічені тижні будуть загашені інструментами, які на роки охолоджують національну економіку: "Треба припинити ігри навколо курсу і вжити заходів для надходження коштів у національну економіку".

"Як президент я можу констатувати - сьогодні ефективного антиінфляційного курсу в Україні не сформовано. А те, що ми називаємо заходами боротьби з інфляцією, навіть формально відсутнє", - заявив президент.

У цьому контексті Ющенко зазначив, що не вважає антиінфляційними кроками такі рішення, як заборона експорту українського зерна та олії або намагання ввезти в країну без податків цукор чи м'ясо.

"Ці питання не слугують нормалізації економічної ситуації і цінової зокрема на внутрішньому ринку. І я просто вимагаю і від уряду, і від міністрів, від яких залежить формування такого типу секторальної політики, більш чітких пояснень нації, виробникам зокрема", - сказав він.

"Я ветую і буду ветувати такого роду рішення, тому що вони не вкладаються ні в контекст боротьби з інфляцією, ні в контекст формування рівних прозорих правил гри на українському ринку", - додав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування