Україна попереджає: Росія не може посилювати свій флот у Криму

Середа, 4 червня 2008, 13:55

Базові угоди між Росією та Україною не передбачають право введення жодних нових військових кораблів та суден Чорноморського флоту РФ на територію України.

Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України на слова головнокомандувача МВФ РФ Володимира Висоцького.

30 травня 2008 року Висоцький заявив, що базові угоди з питань ЧФ надають Росії можливість мати на території України до 100 бойових кораблів при наявності 35 та до 25 тисяч військовослужбовців при – 11 тисячах.

З огляду на це головнокомандувач Висоцький наголосив на відсутності перешкод в їх доукомплектуванні, нагадують в МЗС.

У цьому зв'язку в міністерстві наголошують, що "перелік військових кораблів та суден Чорноморського флоту, що належать Російській Федерації на території України, чітко зафіксований в угоді між Україною і Росією про параметри поділу ЧФ".

"Питання заміни будь-якого із зазначених в базовій угоді кораблів на новий може бути розглянуто в переговорному порядку за умови дотримання принципу – "клас на клас, тип на тип", тобто заміни одного корабля на інший такого ж самого класу чи типу", - пояснюють в МЗС.

Водночас у міністерстві наголошують, що "збільшення кількості особового складу військовослужбовців ЧФ РФ на території України не відповідає логіці його подальшого виведення".

У свою чергу міністр закордонних справ України Володимир Огризко у середу заявив, що в червні МЗС України і Росії обговорять питання перебування ЧФ РФ у Криму, повідомляє ІТАР-ТАРС.

За його словами, у червні в Києві відбудеться наступне засідання підкомісії на рівні МЗС міждержавної комісії.

Міністр нагадав, що в ході його візиту в Москву 14 квітня він передав російським колегам проект меморандуму про початок виведення з Криму ЧФ РФ.

Відповідно до двостороннього договору про статус і умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України, ЧФ РФ буде знаходитися в Севастополі 20 років - до 2017 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News