Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія вже позарилася на українську нафту з Чорного моря

П'ятниця, 13 червня 2008, 20:11

Міністерство закордонних справ РФ зажадало від української сторони припинити розробку низки нафтогазоносних площ у Чорному морі, оскільки їх правовий статус поки не визначено.

За отриманою інформацією, українські компанії разом з компаніями третіх країн зараз ведуть активну розробку нафтогазоносних площ на шельфі Чорного моря, зокрема, у районі так званої "Структури Суботіна".

Крім того, намічене освоєння ресурсів газу в районі так званого "Підняття Палласа".

"Російська сторона звертає увагу, що зазначені райони є предметом переговорного процесу між РФ і Україною по розмежуванню континентального шельфу і виняткової економічної зони в акваторії Чорного моря. У цьому зв'язку думаємо, що зазначена діяльність носить протиправний характер і повинна бути припинена", - йдеться в коментарі департаменту інформації і преси МЗС РФ, розповсюдженому в п'ятницю в Москві.

Джерело в уряді України назвало вимоги російського МЗС абсурдними.

"Субботінське морське нафтове родовище розташоване в межах української частини шельфу Чорного моря, а перспективна площа Палласа, що дійсно знаходиться одночасно на російській і українській території, ніким не розробляється, - відзначив співрозмовник агентства.

Чиновник нагадав, що "Чорноморнафтогаз", єдина українська компанія, що освоює нафтогазоносні площі в межах української частини шельфу Чорного й Азовського морів, раніше звертався до російського "Газпрому" із пропозицією спільно розробляти площу Палласа.

"Українські компанії не мають устаткування і технологій для роботи на площі Палласа, глибина моря в районі якої складає 500 метрів", - сказав співрозмовник агентства.

У той же час в уряді вважають, що офіційну позицію України найближчим часом озвучить МЗС.

Як повідомлялося, голова правління "Чорноморнафтогазу" Анатолій Присяжнюк раніше неодноразово відзначав необхідність залучення російської сторони до розробки площі Палласа, що знаходиться в зоні делімітації україно-російського кордону.

"Чорноморнафтогаз" і керуюча ним НАК "Нафтогаз України" у березні 2007 року підписали з "Газпромом" тристоронній протокол про наміри по спільній розробці площі Палласа.

Заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв у квітні минулого року, знаходячись в Україні, заявив, що російський концерн не має особливого інтересу до площі Палласа.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...