Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Головний суддя вважає несумісними Ющенка і статус президента

Понеділок, 23 червня 2008, 19:15

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко закликає президента Віктора Ющенка підійти до розгляду питання судової реформи з позиції гаранта Конституції.

Про це йдеться у відкритому листі, з яким Онопенко звернувся до Ющенка, оскільки, за його словами, він уже півроку не має можливості зустрітися з президентом, "незважаючи на його численні прохання і неодноразові обіцянки глави держави".

Голова суду вважає, що це (неможливість зустрітися) є свідченням відсутності у президента "заінтересованості до того, яким є реальний стан правосуддя в державі".

Онопенко звертає увагу Ющенка на його "непослідовність у ключових питаннях здійснення судової реформи, публічні оцінки рішень судів, які набрали законної сили, рішення, які йдуть врозріз з Конституцією та законами".

Також голова ВСУ звертає увагу президента на його "зустрічі та тісну співпрацю керівників секретаріату з особами, які спрямовують свої зусилля на руйнацію вітчизняної судової системи".

Усе це, за словами Онопенка, "може свідчити про те, що насправді вами вибраний алгоритм реформи судочинства, який передбачає встановлення неконституційного контролю за судами і суддями, протиправного втручання у їхню діяльність".

Голова ВСУ вважає, що надзвичайно складна ситуація у сфері правосуддя зумовлена "всілякими настійливими намаганнями окремих осіб під гаслом проведення судової реформи здійснити законодавчі заходи для "приватизації" судової влади".

Значною мірою, на його думку, це стало можливим через "просування" президентом "у нелегітимний спосіб, без перебільшення, небезпечних для українського суспільства і держави законодавчих змін".

Йдеться про підтримку Ющенком внесення "в авральному порядку" на розгляд Верховної Ради у другому читанні проекту закону "Про судоустрій та статус суддів".

Онопенко нагадує, що у своєму листі на ім'я голови ВР від 17 червня 2008 року президент просить парламент невідкладно розглянути цей законопроект і наголошує, що "підтримує перегляд повноважень ВСУ та зменшення його кількісного складу з 95 до 16 суддів".

"З жалем мушу констатувати: у питаннях функціонування судової влади і здійснення судової реформи ваші дії і рішення у багатьох випадках видаються несумісними із статусом глави держави", - заявив Онопенко.

"До підтримки зазначеного законопроекту про судоустрій та статус суддів вас могло "спокусити" передбачене ним збільшення президентських повноважень у сфері діяльності судів", - вважає голова суду.

"Адже це дає можливість, використовуючи суди, "вирішувати" питання передачі залишків стратегічних державних об'єктів у руки певних осіб, а також отримати додатковий адміністративний ресурс для ведення політичної боротьби, у тому числі під час майбутніх виборів", - пояснює він.

"Але таке збільшення повноважень є явно неконституційним, а підхід – встановленням замість правосуддя печерного судилища", - наголошує голова ВСУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...