Ющенка і Яценюка просять звільнити Медведька

Середа, 30 липня 2008, 12:19

Українська Гельсинська група з прав людини вимагає відставки генерального прокурора Олександра Медведька в зв'язку з порушенням зобов'язань стосовно біженців.

Про це сказано у відкритому зверненні організації до президента, Верховної Ради і Європейського співтовариства, оприлюдненому в Києві в середу.

У документі говориться, що в ніч з 28 на 29 липня цього року за рішенням Медведька російський громадянин Олег Кузнєцов, якому Україна 5 березня 2008 року надала статус біженця, був переданий у РФ.

"Українська Гельсинська група з прав людини закликає президента України прийняти всі можливі заходи для повернення біженця... направити у Верховну Раду подання про звільнення Медведька з посади генерального прокурора", - підкреслюється в зверненні.

Правозахисники повідомили, що Кузнєцов був затриманий 19 липня 2007 року, 20 липня рішенням Шевченківського райсуду Києва був узятий під варту.

У зв'язку з тим, що йому був наданий статус біженця, генпрокурор не мав права передавати затриманого російській стороні, відзначають у Гельсинській групі.

"Уночі з 28 на 29 липня 2008 року за невідомих поки обставин Олег Кузнєцов за рішенням генерального прокурора України був переправлений через кордон і переданий російським правоохоронцям... Таким чином, генеральний прокурор України довів, що його бажання вище закону, зобов'язань і внутрішнього і міжнародного авторитету держави", - говориться в зверненні.

Представники організації також відзначають, що надавши Кузнєцову статус біженця, Державний комітет України зі справ національностей і релігій визнав побоювання цього громадянина в порушенні його прав у Росії.

У листі також відзначається, що раніше подібні незаконні дії вже здійснювалися Генпрокуратурою, зокрема, у 2006 році Узбекистану були видані 11 біженців, у березні 2008 року 11 біженців були передані в Шрі-Ланку.

"Усі ці випадки супроводжувалися грубими порушеннями міжнародних зобов'язань України", - додали правозахисники.

Крім того, організація закликає парламент висловити недовіру генпрокурору, а також створити спеціальну слідчу комісію для розслідування обставин незаконних дій Медведька і притягнути його до відповідальності.

Вона також закликає Європейське співтовариство припинити дію угоди між Україною і ЄС про реадмісію осіб до приведення законодавства України до відповідних стандартів.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування