Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер харківські правозахисники вимагають звільнити Медведька

П'ятниця, 1 серпня 2008, 11:27

Харківська правозахисна група вимагає звільнення Олександра Медведька з посади генерального прокурора.

Про це йдеться в заяві групи, поширеній в п’ятницю.

В повідомленні нагадується, що 28 липня Медведько доручив передати російській стороні Олега Кузнєцова, людину, яка отримала статус біженця в Україні в березні цього року.

"Тим самим він продемонстрував разючу зневагу до суду, який 21 липня відмовив в задоволенні скарги прокуратури на рішення про надання Кузнєцову статусу біженця. Тобто рішення суду не сподобалося, і прокуратура його проігнорувала. Кузнєцов був швидко переправлений до Росії. Все було улаштовано миттєво, аби ніхто не зміг оскаржити ці кричущі порушення", - зазначається в повідомленні.

"Генеральний прокурор, який демонструє повну зневагу до рішень суду, національного та міжнародного законодавства й передає людину до країни, щодо якої є обґрунтовані побоювання відносно порушень прав цієї людини, не має жодного права залишитися на своїй посаді", - наголошується в заяві.

"Прикро, що п. Медведько не зрозумів, що він має піти у відставку й, схоже, не бажає усвідомити, якої шкоди завдала Генеральна прокуратура іміджу Україні в світі. Ще гірше, реакція прес-служби Генеральної прокуратури на заяву Української Гельсінської спілки з прав людини свідчить про тривожну готовність перекручувати факти та разючу зневагу до засад правової держави", - додається в заяві.

Так в документі зазначається, що в прес-релізі ГПУ вказувалось, що Кузнєцов був затриманий "у зв'язку з міжнародним розшуком за обвинуваченням у розкраданні у великих розмірах, вчиненому шляхом шахрайства, та замах на розкрадання шляхом шахрайства в особливо великому розмірі".

"Могла би нагадати про презумпцію невинуватості, але по-перше, ГПУ не пише, що він винуватий, а по-друге, звинувачення дійсно є серйозними, й разом із всіма обставинами справи, потребують ретельного розслідування", - наголошує Харківська правозахисна група.

Група також наголошує, що "Кузнєцову не надали права оскаржити рішення про екстрадицію, й похапцем та таємно вивезли його з країни, яка надала йому статус біженця".

"Треба відправити Генерального прокурора у відставку. Неможна ігнорувати судові рішення, коли вони не по душі. А законодавство є не засобом до маніпулювання, а механізмом, покликаним нас усіх захищати. Генеральний прокурор зрадив цей механізм, разом із репутацією держави, й не може залишатися на своїй посаді", - наголошується в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування