ЗА ТРИ РОКИ УКРАЇНА ТА РОСІЯ ПЕРЕЙДУТЬ ДО РИНКОВИХ ЦІН

Четвер, 2 жовтня 2008, 21:15

Росія та Україна уклали міжурядовий меморандум про співробітництво в газовій сфері.

Документ за підсумками переговорів у четвер у Ново-Огарьово підписали прем'єр-міністр РФ Володимир Путін та глава Кабінету міністрів України Юлія Тимошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як заявив у ході переговорів глава російського уряду, документ "міг би лягти в основу угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом України", у якому будуть обговорені всі деталі".

Підписаний меморандум передбачає поетапний трирічний перехід на ринкові ціни постачань російського газу Україні і тарифів на його транзит до Європи.

На прес-конференції після підписання Тимошенко повідомила, що іншими ключовими положеннями меморандуму є перехід з 1 січня 2009 року на прямі двосторонні відносини між "Нафтогазом України" і "Газпромом" з питань постачань Україні газу в необхідних їй обсягах.

"Протягом трьох років перейдемо на формульний підхід, на нормальні ринкові ціни. При цьому "Нафтогаз України" буде єдиним імпортером газу", - заявила Тимошенко.

За її словами, меморандум також передбачає спільний експорт вільних обсягів природного газу з підземних сховищ газу України, що перевищують потреби українського ринку.

Тимошенко також зазначила, що меморандум містить повні зобов'язання української сторони із забезпечення безперебійного транзиту російського газу на довгостроковій основі в країни ЄС.

Як пояснила прем'єр, меморандум ляже в основу наступних угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" і продемонструє Євросоюзу стабільність і збалансованість російсько-українських газових відносин, давши додаткові гарантії збереження безперебійних постачань газу в 2009 році.

У свою чергу, глава "Нафтогазу України" Олег Дубина, коментуючи меморандум, висловив думку, що домовленість про поетапний, 3-річний, перехід на ринкові ціни на газ для України дозволяє сподіватися, що ціна на газ для України в 2009 році не вийде за межі $250-300 за 1 тис. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування