Ющенко взявся за порятунок "Нафтогазу"

Субота, 4 жовтня 2008, 14:57

Президент Віктор Ющенко ввів у дію рішення РНБО щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України" та ситуації на ринку природного газу.

Указ, підписаний у п’ятницю, розміщено на офіційному сайті президента.

Згаданим рішенням РНБО від 26 вересня робота Кабміну щодо виконання аналогічного рішення РНБО від 1 лютого 2008 року визнається такою, що створює реальну загрозу національній безпеці держави.

Кабмін повинен забезпечити у 2008 році додаткове надходження НАК "Нафтогаз України" коштів у сумі не менше 9,1 млрд. гривень.

Для цього, зокрема, передбачено забезпечити в повному обсязі (але не менше 4,3 млрд. гривень) видатків для компенсації "Нафтогазу" різниці в цінах закупівлі та реалізації імпортованого природного газу у 1 півріччі 2006 року та 4 кварталі 2007 року. Також уряду доручено вжити заходів щодо розстрочення до 2010 року суми податкових зобов'язань НАК, належних до сплати у 2008 році.

Національній комісії регулювання електроенергетики рекомендовано затвердити з 15 жовтня 2008 року лише два рівні цін на природний газ для населення: за умови, що газ використовується для приготування їжі та підігріву води і не використовується на опалення, - 1326 гривень за 1 тис. куб. метрів; за умови, що газ використовується для опалення, приготування їжі та підігріву води, - 516 гривень за 1 тис. куб. метрів.

НКРЕ також рекомендовано підвищити з 15 жовтня 2008 року тарифи на транспортування природного газу магістральними газопроводами дочірньої компанії "Укртрансгаз" з 40,7 до 86 гривень за 1 тис. куб метрів (без урахування сум ПДВ).

Також рекомендовано встановити з 15 жовтня тарифи на транспортування газу магістральними та розподільчими газопроводами на рівні, що забезпечує повне відшкодування закупівельної вартості імпортованого газу, який використовується на технологічні потреби у 2008 році, та забезпечити дальший перегляд цих тарифів при зміні ціни імпортованого газу протягом місяця.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано привести тарифи на комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня та забезпечити сплату суб'єктами господарювання, які виробляють теплову енергію, заборгованості за спожитий природний газ за вісім місяців 2008 року.

Стан виконання зазначених рішень планується розглянути на черговому засіданні РНБО не пізніше 15 листопада 2008 року.

Проти цього рішення проголосувала прем’єр Юлія Тимошенко, утримався міністр внутрішніх справ Юрій Луценко; на засіданні Ради були відсутні Микола Маломуж та Володимир Огризко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News