Качиньський таки прорвався в Брюссель на чартері

Середа, 15 жовтня 2008, 18:27

Президент Польщі Лех Качиньський усупереч волі уряду республіки прибув у середу в Брюссель для участі в роботі саміту ЄС, повідомили журналісти, що супроводжують главу польської держави.

Раніше польський уряд на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском заявив, що участь Качиньського в роботі даного саміту ЄС небажана, оскільки цей саміт буде розглядати проблеми, що знаходяться в рамках прерогатив уряду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Попереднім рішенням польського кабінету главою делегації Польщі на саміті ЄС був призначений прем'єр-міністр Туск.

До складу делегації, відповідно до даного документа, увійшли міністри закордонних справ і фінансів Польщі, однак імені президента Качиньського в цьому списку немає. Даний список надійшов у секретаріат ЄС і є офіційним, відзначають журналісти.

Тим часом, Качиньський незмінно наполягав на своєму конституційному верховенстві над прем'єр-міністром. Відповідно до польських законів, прибувши на саміт ЄС, він автоматично стає главою польської делегації.

Раніше надходили суперечливі повідомлення про те, чи акредитований Качиньський на саміті Францією, що зараз головує в ЄС.

Зі свого боку, у Брюсселі Туск продовжує наполягати на тому, що Качиньський не входить до складу польської делегації і не вправі брати участь у саміті ЄС. "Ми не хочемо, щоб хто б то не було, навіть вища посадова особа держави, заважала тут нашій роботі", - заявив журналістам прем'єр-міністр Польщі.

"Коли президент Качиньський опиниться в Брюсселі, він буде повною мірою знаходитися під захистом послів, - відзначив Туск. - Як він буде поводитися в Брюсселі, я не знаю. Ми здивовані, однак нам доведеться примиритися з усім цим. Ми нікому нічого поганого не зробимо".

Як відзначають журналісти, Качиньський вилетів у Брюссель чартерним рейсом польської компанії "ЛОТ", тому що уряд Польщі відмовився надати президентові країну офіційний борт TУ-154М.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...