Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЕДВЕДЄВ ВІДМОВИВ ЮЩЕНКУ У ВШАНУВАННІ ГОЛОДОМОРУ

П'ятниця, 14 листопада 2008, 08:39

Президент Росії Дмитрій Медведєв відмовився брати участь у заходах з нагоди 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це він повідомив президенту України Віктору Ющенку у своєму посланні, оприлюдненому прес-службою Кремля.

Голова Російської Федерації пояснив це, зокрема, тим, що "на Україні трагічні події початку 1930-х років використовуються, на нашу думку, для досягнення сьогохвилинних кон'юнктурних політичних цілей".

"Ми чітко бачимо, що в останні роки ця тема (так званого "голодомору"), поряд із наполегливими спробами отримати запрошення в "підготовчий клас" НАТО, зроблена ледве не центральним елементом української зовнішньої політики", - зазначає Медведєв у листі до Ющенка.

"Ми також констатуємо намір частини політичної еліти і керівництва України використовувати ставлення до цієї проблеми як свого роду "тест на патріотизм і лояльність", - додає він.

За словами Медведва, в Україні "завзято мусується теза про "цілеспрямований голодомор-геноцид українців". "У результаті в тому числі і Ваших (Ющенко) особистих зусиль ця лінія навіть отримує законодавче оформлення", - зазначає він, маючи на увазі закон від 28 листопада 2006 року, "у якому стверджується, що "голодомор 1932–1933 років на Україні є геноцидом українського народу".

Медведєв згадує й ініціативу Ющенка про кримінальну відповідальність "за заперечення викладеної в законі версії подій цього періоду", вважаючи, що у такому випадку "над незгодними – як у колишні часи тоталітаризму – нависає загроза переслідування".

"Ці зусилля скоріше спрямовані на те, щоб максимально роз'єднати наші народи", - упевнений президент РФ, заявляючи: "Тих, хто протягає тезу про "голодомор-геноцид", найменше цікавить наукова точність. У хід ідуть підтасовки й перекручування, фальсифікація даних про чисельність загиблих. Створенню перекрученої картини сприяють і публічні заяви представників керівництва країни".

"Ми не виправдуємо репресії сталінського режиму щодо всього радянського народу. Але говорити про те, що існувала мета знищення українців, – це значить суперечити фактам і намагатися надати націоналістичний підтекст спільній трагедії", - заявляє Медведєв, називаючи роздуми про "якісні відмінності" голоду в Україні "цинічними й аморальними".

Він зазначає, що міжнародні організації, зокрема, ООН і ЮНЕСКО "уже висловлювалися на цю тему", відмовивши "визнати цю трагедію "геноцидом українського народу". "Вважаю, що подальше обговорення цієї теми в міжнародних організаціях не принесе жодної користі і не дасть ніякого результату", - робить висновок Медведєв.

"Нам варто зосередитися на виправленні небезпечного перекосу, що намітився у висвітленні цього питання, коли за гаслом "осуду геноциду українців" применшується трагедія інших постраждалих народів колишнього СРСР. Пропоную почати роботу з формування спільних підходів щодо цих подій. При цьому було б доцільно залучити й експертів із Казахстану, Білорусії, інших зацікавлених держав СНД", - пропонує президент Росії.

"Поки ж, з урахуванням викладеного, не вважаю за можливе свою участь у заходах з нагоди відзначання на Україні 75-ї річниці "голодомору", - підсумував Медведєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування