Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Слідство отримало підтвердження у справі загибелі Шуби

Четвер, 27 листопада 2008, 11:36

Попередні висновки експертиз, проведених у справі про загибель прокурора Дніпропетровської області Володимира Шуби в стрілецькому тирі "Беркут" 15 жовтня, підтверджують початкову версію, що смерть сталася через нещасний випадок.

Про це сказав в інтерв'ю "Сегодня" начальник управління криміналістики Генпрокуратури В'ячеслав Перч, який очолює групу з розслідування події.

"Весь комплекс експертиз ще не завершений. Тому можемо говорити лише про попередні висновки. Вони такі: прокурор загинув унаслідок нещасного випадку", - сказав він.

За словами Перча, "розмови про насильницьку смерть Шуби – з тієї ж серії, що і чутки про нібито зниклу зброю – карабін, із якого пролунав фатальний постріл".

"Той самий карабін Зауер-202 Тейк Даун. Ми їдемо в автомобілі, нічого не підозрюємо, як раптом дзвонить керівництво і запитує – що, речдок пропав? А він собі в багажнику лежить. Те ж і з чутками щодо убивства чи суїциду Шуби. Так, ці версії відпрацьовувалися, але в процесі розслідування не знайшли свого підтвердження. Хоча справа була порушена за статтею "Вбивство з необережності", - зазначив він.

Перч розповів, що завдяки "даним візування" слідчі вже через два дні після смерті Шуби, 17 жовтня, мали "повну картину" того, як це могло статися.

"Постріл відбувся практично вертикально, канал поранення йде знизу вгору. У тій ситуації постріл і не міг відбутися інакше. За допомогою такого ж Зауера-202, за участю судмедекспертів, балістів, зброярів експериментальним шляхом перевірялося, чи можлива така траєкторія. Отримано позитивну відповідь", - сказав він.

Начальник управління криміналістики ГПУ запевнив: "Жодного циркацтва там не було. Існують закони фізики, за якими виявляються ті чи інші події. Виходячи з каналів поранення, а також місць потрапляння кулі, медики припустили, що в момент пострілу потерпілий злегка нахилився вперед і дещо вбік".

Чому так було, за словами Перча, "поки відкрите питання". "Експертизи не закінчені. І поки не буде усіх висновків, ми не вправі про це говорити", - підкреслив він.

Перч також повідомив, що сліди насильницької смерті на тілі Шуби "відсутні", а подряпини з лівого боку обличчя загиблого прокурора, як установили експерти, "були отримані при падінні". "Сліди пороху на тілі теж є, усупереч тому, що наявність порохових опіків заперечувалася в деяких коментарях", - зазначив також він.

Факт самострілу карабіна, привезеного Шубою із собою, Перч пояснив так: "Зауер був обладнаний спеціальним пристосуванням, що називається шнеллер. Ця система, призначена для точного влучення, сприяє м'якшому, як кажуть стрілки, сухому спуску. Правила попереджають, що за ввімкненого шнеллера в жодному разі не можна робити різких рухів, від яких може статися несанкціонований постріл. Ймовірно, карабін у руках Шуби був зі зведеним шнеллером, і це зіграло фатальну роль. Слідчий експеримент показав, що навіть із найнижчих висот за ввімкненого шнеллера відбувається постріл".

Перч також виключив, що Шубу міг вистежити снайпер: "Там ніде сховатися. Ні зверху, ні знизу, ні збоку тир не проглядається, не прострілюється. На лінії вогню – схили, пісок, бетон, усе зацементовано, як і належить за технікою безпеки. Обидва свідки НП, незалежно один від одного дали об'єктивні свідчення, які допомогли реконструювати події того дня. Вони практично цілковито співпали".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування