Питання ПДЧ для України відклали через політику

Понеділок, 1 грудня 2008, 14:28

Причиною пропозиції США відкласти дискусії відносно надання Україні ПДЧ у НАТО стала надмірна політизація цього питання.

Про це заявив офіційний представник США напередодні проведення засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, що відбудеться в рамках зустрічей міністрів закордонних справ 2-3 грудня в Брюсселі.

"Головною причиною того, що ПДЧ відклали, стала значна політизація цього питання в такій мірі, що це вже втратило сенс", - сказав він.

Представник США нагадав, що ПДЧ було розроблено у 1999 році для тих країн, що виявили бажання стати новими членами альянсу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Але ми не вважали, що в той час вони були до цього готові, і замість того, щоб сказати ні, ми повинні були знайти шлях для проведення програмних реформ", - зазначив представник США.

"Тому ми і створили ПДЧ - програму, через яку повинні були пройти ці країни. Але відтоді він (питання надання ПДЧ) перетворився на свого роду ненормальний політичний символ. Це вже не те, чим ПДЧ є насправді", - додав він.

Представник США ще раз підкреслив, що ПДЧ є програмою, спрямованою на надання допомоги країнам у проведенні необхідних реформ.

"Хто б це не був - Росія, Грузія, Україна або країни в Європі - це (надання ПДЧ) набуло такого символізму, що ми просто не можемо використовувати його більше навіть тоді, коли ми знаємо, що цим країнам треба буде пройти великий шлях, щоб бути готовими до членства в НАТО", - додав він.

У зв'язку з цим представник США підкреслив необхідність деполітизації цього питання.

"Необхідно продовжувати надавати допомогу країнам у процесі проведення реформ. Тому ми і запропонували відкласти дискусію і сфокусуватися на реальній роботі. Необхідно піти від гіперполітизації цієї дискусії - буде ПДЧ чи ні", - заявив він.

Відповідаючи на питання про можливість надання Україні статусу спостерігача в НАТО, представник США зазначив, що такого статусу в НАТО просто не існує.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...