США підтвердили гарантії безпеки України, але без військових засобів

Субота, 20 грудня 2008, 12:01

Українсько-американська Хартія про стратегічне партнерство, підписана в п’ятницю, 19 грудня, у Вашингтоні, стала підтвердженням важливих гарантій безпеки України, заявив посол США в Україні Вільям Тейлор.

В інтерв’ю "Дзеркалу тижня" він сказав, що в цій хартії "підтверджується незалежність, суверенітет і територіальна цілісність двох країн, а також недоторканність кордонів, ці принципи – фундаментальні в наших відносинах".

Тейлор зазначив, що новий документ підтверджує гарантії безпеки, зафіксовані у тристоронній заяві президентів України, США та Росії від 14 січня 1994 року, а також у Будапештському меморандумі про гарантії безпеки від 5 грудня 1994 року у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

На запитання, чи передбачає хартія військову підтримку США у разі порушення кордонів України якоюсь державою, Тейлор відповів негативно. "У тій ситуації, що описана, Хартія не зобов’язує жодну з двох сторін надавати допомогу військовими засобами. Такого роду гарантії безпеки мають бути ратифіковані конгресом", - пояснив він.

"Але в Хартії знову підтверджується принцип Будапештського меморандуму: якщо буде порушено кордони, то в цьому разі ми зустрінемося й обговоримо наші наступні кроки", - додав дипломат.

Він також розповів, що у положеннях хартії щодо сфери оборони і безпеки, значиться, що "обидві країни зацікавлені в сильній, незалежній, демократичній Україні, поглиблення її інтеграції в європейські структури є обопільним пріоритетом", а також підкреслюється, що "Україна буде членом НАТО".

Хартія передбачає зміцнення співпраці України і США в питаннях оборони і безпеки для запобігання глобальним загрозам стабільності в світі.

"Метою нашої роботи в комісії Україна-НАТО є посилення здатності взаємодії сил Північноатлантичного альянсу й України. Зокрема і з допомогою підвищення рівня підготовки та поставок військової техніки для українських сил", - розповів Тейлор.

Він повідомив, що оборонні відомства двох країн вже ведуть переговори про категорії техніки для таких постачань. "Остаточне рішення ще не прийнято. Але, наскільки я знаю, міністри оборони Єхануров і Гейтс обговорювали, зокрема, питання про фрегати", - сказав посол, уточнивши, що обговорюється передача Україні 1-3 фрегатів зі складу ВМС США.

Крім того, за словами Тейлора, хартія передбачає розширення співпраці України і США у сфері енергетичної безпеки.

Посол зазначив, що газові конфлікти не повинні призводити до відключення споживачів від газу: "Проблему треба вирішувати за столом переговорів, оскільки це комерційний спір. А коли переговори нічого не дадуть – звернутися в міжнародний арбітражний суд".

Тейлор також сказав, що Україна, як засвідчено в хартії, вітає намір США збільшити свою дипломатичну присутність у Криму. "Ми ще обговорюємо формат цієї присутності. Але це може бути структура з певними консульськими функціями", - уточнив дипломат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...