Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко "винесе" Ющенка з крісла через суд?

Вівторок, 23 грудня 2008, 10:18

Блок Юлії Тимошенко розробляє кілька сценаріїв того, як відправити президента Віктора Ющенко у відставку і провести дострокові президентські вибори.

Про це пише у вівторок "Комерсант-Україна" з посиланням на свої джерела в БЮТ.

Перший із цих сценаріїв – за допомогою процедури імпічменту. "Але, щоб піти цим шляхом, необхідно ухвалити закон, який регулював би це питання. У Конституції є тільки одна стаття, присвячена цьому напрямку, тому, об'єктивно кажучи, провести імпічмент практично неможливо", - сказав голова комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов (Партія регіонів).

Другим варіантом, за якого можуть бути проведені не тільки дострокові президентські, але й парламентські вибори, є конституційна реформа. Відповідний законопроект, розроблений БЮТ і ПР, був підготовлений ще кілька місяців тому, але сторони так і не змогли домовитися.

"Суто технічно цей варіант (реформа) робочий... Але на сьогодні цей сценарій малореалістичний, бо, незважаючи на те, що є більшість, ми не бачимо поки 300 голосів для конституційних змін. І чим ближче 2009 рік, тим менш імовірний цей варіант", - сказав депутат від БЮТ Валерій Писаренко.

Ще одним варіантом може стати добровільне складання Ющенком своїх повноважень. Причому тут позиції представників ПР і БЮТ цілковито збігаються, та вони визнають, що не особливо розраховують на добровільну відставку Ющенка. Тому, як мінімум у БЮТ, розглядають ще один варіант дострокових президентських виборів уже навесні.

За інформацією видання, йдеться про намір БЮТ домогтися визнання процедури призначення Ющенка на посаду президента неправомірною – обговорюється можливість перегляду Верховним Судом його ж рішення, яким він ухвалив провести переголосування другого туру виборів, на якому президентом був обраний Ющенко.

"Як занесли ми Віктора Ющенка, так і винесемо – тільки без участі народу", - заявив газеті співрозмовник у БЮТ, також згадавши, що Тимошенко одного разу сказала про те, що дострокові президентські вибори будуть, швидше за все, "у березні 2009 року".

За словами Писаренка, "юридично така можливість існує, але на сьогодні я б не став висувати цей варіант як найбільш імовірний, тому що і цей сценарій вимагає об'єднання в парламенті – жодна окремо існуюча політична сила не здатна довести його до кінця".

А в ПР же вважають такий варіант можливим. "Терміну давності позову тут нема. На підставі ст. 55 Конституції, яка передбачає, що будь-які дії можуть бути оскаржені в судах, ті, чиї права були порушені, якщо були виявлені нові обставини, мають право звернутися до суду для перегляду рішення", - сказав Ківалов.

При цьому він зазначив, що в рішенні Верховного Суду було зазначено, що при проведенні другого туру виборів були допущені системні порушення законодавства. "А, як виявилося, системних порушень не було – нічого з того, що було у визначенні суду, не підтвердилося. А це ж і є нововиявлені обставини", - заявив він.

У свою чергу, заступник міністра фінансів Микола Полудьонний, який у 2004 році представляв інтереси Ющенка у ВСУ, не бачить жодних "нововиявлених обставин" і вважає цю ідею "надзвичайно небезпечною" і руйнівною.

За інформацією газети, поки даний сценарій обговорюється лише у вузькому колі юристів і на розгляд фракції не виносився. Крім того, офіційних розмов про плани відставки президента в БЮТ намагаються уникати.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
Усі новини...