Жванія хоче перевірити слідчих у справі про отруєння на "врівноваженість"

Четвер, 25 грудня 2008, 13:41

Депутат від "НУ-НС" Давид Жванія, який проходить свідком у справі про отруєння президента Віктора Ющенка, заявляє, що на нього і його оточення чиниться тиск, тоді як у самому слідстві "затягується час".

Так, в інтерв'ю газеті "Дело" він сказав, що після його відвертих інтерв'ю про отруєння Ющенкоа "збільшилася кількість допитів і допитуваних людей".

"Вендета триває. Незважаючи на те, що закон не передбачає дачу свідчень по третій особі, допити ведуться винятково в цьому напрямку. По суті, нікому з допитуваних питання не ставляться. Це звичайне затягування часу", - сказав Жванія.

Він вважає, що "потрібно створити комісію і перевірити Галину Климович (старший слідчий Генпрокуратури в особливо важливих справах, який очолює групу з розслідування отруєння Ющенка) на психічну врівноваженість, замість того щоб присвоювати їй звання генерала".

"А з іншого боку, необхідно, напевно, перевірити тих людей, які дали їй можливість діяти поза правовим полем. Климович придумала історію про загрози її життю і їздить на двох броньованих "Мерседесах" з охороною СБУ. Голомша (заступник генпрокурора) заявляв, що його хотіли отруїти...", - сказав Жванія.

"Це група людей, які рвуться до посад. Хочуть, імовірно, заслужити прихильність президента, мати можливість бути представленими на місце генпрокурора. І чхали вони на закони. Не каужчи вже про морально-етичні норми", - висловив думку він.

На запитання, про що його запитують на допитах у ГПУ, Жванія сказав: "Мене запитувати вже нічого. Приміром, запитують, чи літав я 4 роки тому в Крим, що лежало на столі під час обіду? Абсолютно дурні запитання, аби зайняти мій час і доповісти, що допит відбувся. Як тільки знакове голосування в парламенті, приходить повістка прийти в Генпрокуратуру на 10 годину ранку".

"Вони хочуть показати, що зламали мене через коліно. Мовляв, якщо він ходить у прокуратуру, виходить, у чомусь винен. Сьогодні тиск відчувають усі мої друзі, співробітники, родичі, діти... Прослуховуються всі телефони, неперервно ведеться стеження. А жах полягає у тому, що сьогодні в цій справі нема жодного підозрюваного", - додав він.

Коментуючи слова Ющенка про те, що у справі про отруєння нібито є три ключових фігуранти, Жванія сказав: "Я переглянув усі заяви по цій справі, які були оцінені з юридичної точки зору. На жаль, Віктор Андрійович говорив дуже загально, і я не маю можливості подати на нього до суду. У висловлюваннях заступника глави секретаріату президента Ігоря Пукшина звучали неправдиві слова про мою причетність до отруєння президента. І я відреагував на них позовною заявою до суду про захист честі, гідності і ділової репутації".

Він також сказав, що стеження ведеться не тільки за ним. "І за Томазом у тому числі (Томаз Цинцабадзе був присутній під час вечері на дачі колишнього заступника глави СБУ Володимира Сацюка). Він їздить з цим ескортом уже рік. Потім, очевидно, вирішили, що дорого стежити за ним".

"Накопали, що він дружить із футболістами Гусиним, Шевченком, і вирішили викликати їх на допит. Однак коли цей факт став відомий громадськості, передумали. У прокуратуру викликали не тільки Гусина, але й його батьків. А вони тут до чого? Томаз займається продажем машин. І багато клієнтів, які купували в нього автомобілі, були також викликані на допит", - повідомив Жванія.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування