"Газпром" висунув вимоги і поклав усю відповідальність на "Нафтогаз"

Понеділок, 5 січня 2009, 23:13

"Газпром" скорочує обсяги подачі газу в ГТС України за розпорядженням Федеральної митної служби РФ і вимагає від "Нафтогазу України" забезпечити безперебійний транзит газу в Європу, компенсуючи скорочення за рахунок власних ресурсів.

Про це йдеться у повідомленні управління інформації ВАТ "Газпром".

Відповідно до нього, у понеділок до "Газпрому" надійшов лист Федеральної митної служби Росії про результати роботи з контролю за митним оформленням експортних постачань природного газу європейським споживачам.

"У листі зазначається, що осідання газу на території України може призвести до скорочення виручки ВАТ "Газпром" від експортних постачань і порушення валютного законодавства РФ", - говориться в повідомленні.

ФТС Росії наказала "Газпрому" "негайно вжити заходів з оптимізації режимів і напрямків подачі газу для європейських споживачів, а також інші заходи, необхідні для дотримання вимог митного і валютного законодавства РФ".

У зв'язку з цим у "Газпромі" ухвалено рішення про скорочення обсягів подачі газу в газотранспортну систему України на 65,3 млн. куб. м гази, тобто на обсяг, що "осів" на території України з 1 по 4 січня 2009 року, пояснює управління інформації.

Відповідна телеграма була спрямована на адресу НАК "Нафтогаз України".

У телеграмі "Газпром" закликає "Нафтогаз України" компенсувати еквівалентний обсяг газу шляхом його подачі на західний кордон України до 10:00 6 січня цього року за рахунок власних ресурсів.

"Газпром" також вимагає від "Нафтогазу" вжити негайних заходів із забезпечення безперебійного транзиту природного газу територією України відповідно до умов чинного контракту про обсяги й умови транзиту російського природного газу з 2003 до 2013 року.

Відповідальність за можливі зміни режиму транзиту газу і, як наслідок, скорочення його подачі для європейських споживачів, лежить на НАК "Нафтогаз України", заявляє "Газпром".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування