УКРАЇНА ПІДПИСАЛА МОНІТОРИНГОВИЙ ПРОТОКОЛ

Неділя, 11 січня 2009, 01:23

Україна підписала протокол про контроль за транзитом російського газу через Україну, раніше підписаний Єврокомісією та Росією.

"Україна сьогодні підписала ще один протокол, подібний тому, який підписали в Брюсселі Євросоюз і Україна", - сказала прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко на прес-конференції з прем'єром Чехії Міреком Тополанеком після переговорів в ніч на неділю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Тимошенко відзначила, що Росія не підписала в Брюсселі протокол.

"Сьогодні Україна ще раз підписала протокол про допуск експертів на територію України, на "Трансгаз".

Також протокол передбачає допуск експертів на російську територію, щоб контролювати постачання газу на російську територію для того, щоб контролювати постачання газу в газотранспортну систему з боку Росії", заявила Тимошенко.

Таким чином, Україна виконала всі умови, щоб Росія почала постачання газу, заявив прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек.

Прем'єр відзначила, що Україна підписала той же протокол, який був підписаний в Брюсселі, проте з уточненнями Росії. "Другий варіант протоколу, який за участю Росії розроблений, безумовно, жорсткіший для України", - сказала вона.

За словами Тимошенко, протокол містить такі позиції, як допуск експертів до контролю за транзитом російського газу до Європи, а також "дзеркального" права доступу експертів до постачань російського газу в українську газотранспортну систему.

 Разом з тим, Тимошенко відзначила, що "є позиція, яка дуже істотно обговорювалася Україною, - це доступ до контролю газових сховищ України, проте тільки в тій частині, яка потрібна для забезпечення стабільності транзиту російського газу до Європи".

"З російського боку не передбачено цим протоколом контроль сховищ Російської Федерації", - сказала вона.

Раніше Росія називала підписання трьома сторонами цього документа основною умовою для відновлення постачань газу до Європи через Україну.


 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування