Медведєв поставив Україні дві умови й попередив

Неділя, 11 січня 2009, 16:18

Президент Росії Дмитро Медведєв оголосив дві умови відновлення транзиту російського газу через Україну.

"Наша позиція по діях в ситуації, що виникла в результаті протиправних вчинків України - крадіжки газу, яка продовжувалася в результаті достатнього тривалого часу, залишається тією ж самою", - заявив Медведєв у неділю в ході робочої зустрічі в своїй заміській резиденції з віце-прем'єром Ігорем Сечиним.

"Ми приступимо до відновлення транзиту тільки за наявності двох умов", - цитує президента РФ Інтерфакс.

Медведєв пояснив, що перша умова - "це наявність підписаного всіма сторонами документа, який текстуально відповідає документу, підготовленому, узгодженому і підписаному російською стороною".

Другою умовою, за його словами, є "реальна присутність спостерігачів у місцях, де здійснюватиметься контроль - на українських кордонах і в підземних сховищах газу".

"За наявності цих двох умов буде здійснено відкриття транзиту. Ми готові зробити це, як тільки всі умови будуть виконані. Чим швидше це буде зроблено, тим простіше буде вийти з цієї ситуації, яку створила для європейських споживачів і всіх учасників цього процесу Україна", - підкреслив Медведєв.

Він попросив Сечина "надалі керуватися саме цим і регулярно докладати про ситуацію".

Медведєв також заявив, що у випадку, якщо спостерігачі виявлять крадіжку Україною російського газу, об'єм транзиту буде зменшаться. А якщо відбір відбуватиметься безперервно, то це спричинить припинення транзиту.

"Навіть у разі відновлення транзиту (після отримання російською стороною підписаного Україною протоколу по контролю за транзитом), ми виходитимемо з того, що якщо спостерігачі виявлятимуть зникнення газу, тобто його протиправне привласнення або, простіше, крадіжку, на цей же об'єм зменшуватиметься транзит", - вказав президент.

"Якщо ж це продовжуватиметься безперервно, то це може спричинити знов припинення транзиту", - підкреслив Медведєв.

"Я хотів би, щоб усі про це пам'ятали, пам'ятали всі учасники процесу", - сказав глава Російської держави.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...