Експерти ЄС: "Росіяни направили трошки газу і більше нічого по трубі не іде"

Середа, 14 січня 2009, 08:13

Європейські експерти отримали у вівторок увечері повний доступ у диспетчерські зали "Газпрому" і "Нафтогазу", але лише констатували, що газ по трубопроводах, що спостерігаються ними, не йде з Росії на Захід, повідомив представник Єврокомісії.

Раніше у вівторок він звинуватив російську й українську компанії в тому, що вони не пускають спостерігачів у диспетчерські зали, де відображається інформація про проходження газу, повідомляє "Інтерфакс".

"Ситуація зі спостерігачами покращилася", - заявив прес-секретар виконавчого органу ЄС Йоганнес Лайтенбергер.

Інший представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспуні підтвердив, що міжнародні експерти "мають тепер повний доступ у диспетчерські зали, де знаходяться екрани спостереження".

"Росіяни направили сьогодні вранці (у вівторок) трошки газу на єдиний пункт (транзиту), потім тиск упав, і більше нічого по трубі не надходить. Жодної молекули газу, як констатували наші спостерігачі, не послано на інший пункт транзиту", - зазначив він.

За його словами, два європейських спостерігачі знаходяться в диспетчерській залі "Газпрому" у Москві і шість – у залі "Нафтогазу" в Києві.

"Це великий крах ілюзій, і не може бути жодного виправдання подальшому затягуванню проблем... Треті країни не виконують своїх зобов'язань перед європейськими підприємствами. Немає жодних підстав стверджувати, нібито газ у Євросоюз неможливо поставити", - сказав на брифінгу Лайтенбергер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування